Το θέατρο του παραλόγου στη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Τουρκίας: Συγκινήθηκαν οι Τούρκοι για τις απώλειες τους

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Photo via Twitter, @VP




Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, στη διάρκεια της πτήσης προς το Τελ Αβίβ, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε κάποιες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική ηγεσία σε σχέση με τη Συρία. Αποκάλυψε ότι το κείμενο της συμφωνίας διαπραγματεύθηκαν με τους Τούρκους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, την προηγούμενη της άφιξης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Αγκυρα και ετοίμασαν ένα σχέδιο.

Είπε πως ο αντιπρόεδρος Πενς μελέτησε το πρωί τα σχέδια, πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και στη συνομιλία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μετά τις διάφορες αλλαγές που έγιναν στο κείμενο, έλαβε την τελική του μορφή την Πέμπτη.

  • Ο ανώτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως αποφασιστική στιγμή των συνομιλιών, όταν σε κάποιο σημείο ο Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε «πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μετακινηθεί το YPG. Αυτό έδωσε στην αμερικανική αντιπροσωπεία την ένδειξη ότι οι Τούρκοι ήταν ανοιχτοι σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Αναφορικά με διαβεβαιώσεις που ελήφθησαν από το YPG, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά ήταν σε επαφή μαζί τους σ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και συζήτησαν ζητήματα όπως πού θα μετακινηθούν. Επίσης τους ζητήθηκε να σταματήσει το βαρύ πυροβολικό τους να βάλλει εναντίον τουρκικών θέσεων.

  • Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «σημειολογική» διαφορά το ότι οι Τούρκοι δεν αναφέρονται σε κατάπαυση του πυρός. «Ανάπαυλα σημαίνει κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η συμφωνία. Το λεκτικό λέει αυτό που έχει καταγραφεί και γνωρίζουμε αυτό που λέει».

Δίνοντας ακόμη ένα στιγμιότυπο των συνομιλιών, ο αξιωματούχος είπε πως κάποια στιγμή οι Τούρκοι αναφέρθηκαν σε απώλειες στη μάχη.

  • «Ο Πένς τους είπε να σταματήσουν, γιατί στην αμερικανική πλευρά του τραπεζιού υπάρχουν βετεράνοι πολέμου. Τότε ο αντιπρόεδρος κοίταξε τον Ερντογάν και του ζήτησε να μεταφέρει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ένας Τούρκος στρατηγός που ήταν παρών εμφανίστηκε συγκινημένος».

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στις συνομιλίες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ήγειρε το θέμα της επιστολής που του έστειλε ο πρόεδρος Τραμπ στις 9 Οκτωβρίου. Από το αεροπλάνο, στο ταξίδι της επιστροφής, ο αντιπρόεδρος Πένς επικοινώνησε με τους επικεφαλής των αρμοδίων επιτροπών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 18/10/2019

Τα δώρα του Τραμπ στον Ερντογάν: Απάτη η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λένε μέλη του Κογκρέσου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: