Το “σόου” δηλώσεων Τραμπ για τη Συρία, η “κατάρρευση” μετά την ήττα στη Βουλή και η επιστολή στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναμφίβολα ο «σούπερ σταρ» της χθεσινής μέρας, καθώς σχεδόν μονοπώλησε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, με τις δηλώσεις του για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και την κόντρα του με την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, η οποία οδήγησε σε πρόωρη διακοπή σύσκεψης με την ηγεσία του Κογκρέσου που είχε συγκαλέσει.

Η μέρα ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ στη δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, που επισκέπτεται επίσημα το Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε αν τον εξέπληξε η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλλει, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι για καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος συζητούσε εδώ και καιρό το θέμα, μιλώντας για εισβολή. Ωστόσο αρνήθηκε ότι έδωσε στον Ερντογάν το πράσινο φως.

«Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει», είπε, ενώ για το γεγονός ότι η Τουρκία καταλαμβάνει συριακά εδάφη, αφού είπε η Συρία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, δήλωσε «ας βρούνε μια λύση. Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας».

Θέλοντας να στοιχειοθετήσει την ουδέτερη στάση του, απέναντι σε Τούρκους και Κούρδους, αφού είπε πως «οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι», πρόσθεσε πως «το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή κατά πολλούς τρόπους από το Ισλαμικό Κράτος».

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που θα έχουν στην Άγκυρα ο Αντιπρόεδρος Πενς κι ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση, ενώ αποκάλυψε ότι συμβούλεψε τον ηγέτη των κουρδικών δυνάμεων να βρει συμβιβασμό με την Τουρκία. Παράλληλα επανέλαβε την απειλή για περαιτέρω κυρώσεις που θα είναι καταστροφικές για την τουρκική οικονομία, υπενθυμίζοντας τι συνέβη πέρυσι για την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε ακόμη και στον σύμμαχό του στη Γερουσία, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

«Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ θα ήθελε να μείνουμε στη Μέση Ανατολή τα επόμενα χίλια χρόνια πολεμώντας με χίλιους στρατιώτες. Εγώ θέλω να φύγουμε από τη Μέση Ανατολή», απάντησε ο Τραμπ.

Επιστολή στον Ερντογάν
——
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αναφερθεί σε μία επιστολή που είχε στείλει στις 9 Οκτωβρίου στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην οποία αναφερόταν και στον αρχηγό των κουρδικών δυνάμεων, στρατηγό Μαζλούμ. Η επιστολή είχε διαρρεύσει από το Λευκό Οίκο σε μέσα ενημέρωσης και είχε μεταδοθεί από το δίκτυο FOX, όμως λόγω του ύφους της αρκετοί τη θεώρησαν «ψεύτικη», μέχρις ότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη γνησιότητά της.

«Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία. Δεν θέλεις να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, και θα το κάνω. Ηδη σου έδωσα ένα μικρό δείγμα με τον Πάστορα Μπράνσον», ξεκινά η επιστολή.

Στη συνέχεια δηλώνει στον Ερντογάν ότι έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσει ορισμένα από τα προβλήματά και αφού του δηλώνει ότι ο στρατηγός Μαζλούμ είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί και να κάνει συμβιβασμούς που δεν έκανε στο παρελθόν, του διαβιβάζει «εμπιστευτικά» την επιστολή με τις προτάσεις του Κούρδου ηγέτη που μόλις έλαβε.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν το λύσεις το θέμα με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα».

Και καταλήγει:
«Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!».
«Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα»

Ψήφισμα της Βουλής
————-
Λίγο αργότερα, η Βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 354-60, μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο είπαν παρουσιάσει από κοινού την προηγούμενη μέρα, οι ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας και ζητά από τον Πρόεδρο να αλλάξει την πολιτική του στη Συρία.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση στην απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και καλείται η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Του ζητά να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας και ο Τούρκος Πρόεδρος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής Λις Τσέινι κατέθεσε σχέδιο νόμου για κυρώσεις στην Τουρκία, που συνυπογράφουν 40 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, ενώ έγινε γνωστό πως σήμερα θα παρουσιαστούν σε Βουλή και Γερουσία τα δικομματικά νομοσχέδια Ένγκελ – Μακόλ και Γκράχαμ – Βαν Χόλεν.

Εκρηκτική συνάντηση
——-
Στις 3 το απόγευμα – τοπική ώρα – προσήλθαν στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας με τους προέδρους και τους ηγέτες μειοψηφίας των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας.

Η συνάντηση διήρκεσε ελάχιστα λεπτά μετά από «έκρηξη» του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτήρισε την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι «πολιτικό τρίτης κατηγορίας» κι αυτό οδήγησε στην αποχώρηση των Δημοκρατικών και τη διάλυση της σύσκεψης.

Σε δηλώσεις της η Νάνσι Πελόσι είπε πως ο Πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν σε κατάρρευση (melt-down), έπειτα από την έγκριση του ψηφίσματος στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – περισσότεροι από 2 προς 1 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν ενάντια σε αυτό που ο Πρόεδρος έκανε – πιθανόν τον κλόνισε. Είδαμε τον Πρόεδρο σε κατάρρευση. Είναι θλιβερό».

Αναιδή και με προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στην Πρόεδρο της Βουλής, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Τράμπ ο αρχηγός της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αφού χαρακτήρισε τους Κούρδους ως «κομμουνιστές», είπε πως αυτός είναι ο λόγος που τους υποστηρίζουν οι δημοκρατικοί.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης –
ΗΠΑ/Ουάσιγκτον 17/10/2019

Γκράχαμ στον Τραμπ: Μην ακούς εμένα, άκουσε τους συνεργάτες σου για θέματα ασφάλειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: