Το Πεντάγωνο περιορίζει τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας: Τα μέτρα που έλαβε

File Photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τον νέο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μάρκ Μίλλι. EPA, Ron Sachs / POOL




Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματούχος αυτός επιβεβαίωσε έτσι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας (ΕΔΩ) που ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μοιράζονται πλέον με την Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων., σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική Πολεμική Ααεροπορία έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν, δεν θα βοηθήσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Εξάλλου, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, ότι οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο.

«Το Υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους “Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία”, επισήμανε ο Χόφμαν.

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Άγκυρα με αναστολή της συμμετοχής της στο NATO εάν επιτεθεί κατά των Κούρδων

Η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

“Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους”, έγραψε ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.

“Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας” τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την “απόφαση του Τραμπ να προδώσει” τους Κούρδους.

Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως “προδοσία” των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας “αναξιόπιστος σύμμαχος”.

Πληροφορίες από Hellas Journal, DPA και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ: Δεν μοιράζονται με Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: