Το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Φοίνικος στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) παρασημοφορεί τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ (Α) με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Προκόπιος Παυλόπουλος, τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κατά την επίδοση του παράσημου, στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας επιδίδω το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικος, ως συμβολική αλλά και έμπρακτη αναγνώριση των εμβληματικών υπηρεσιών σας κατά την θητεία σας ως Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την ελπίδα μάλιστα ότι η θητεία αυτή θα ανανεωθεί, επαξίως, στην Αθήνα το 2021.

Συγκεκριμένα εμείς, οι Έλληνες, Ιστορικοί Θεματοφύλακες της μακραίωνης παράδοσης της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, σας αναγνωρίζουμε την αταλάντευτη αφοσίωσή σας στο Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

  • Αφοσίωση την οποία αποδεικνύει, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας σας τόσον η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και η διεξαγωγή τους, εν γένει, γίνονται με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των αρχών και αξιών, τις οποίες εκπέμπουν, διαχρονικώς και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, το Ολυμπιακό Πνεύμα και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Οφείλω δε να επισημάνω ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει, τα μέγιστα, τόσον η προγενέστερη διάκρισή σας ως κορυφαίου Ολυμπιονίκη όσο και η ευρύτατη Ουμανιστική σας Παιδεία.

Να είσθε βέβαιος ότι με τον τρόπο αυτόν η Προεδρία σας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προσφέρει, επιπλέον,μεγάλες υπηρεσίες στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στον Πολιτισμό μας, εν τέλει δε στον ίδιο τον Άνθρωπο».

Φανερά συγκινημένος για την τιμή αυτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ θυμήθηκε πως τη διάκριση αυτή, τον ίδιο Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος έλαβε και ο Βαρώνος ντε Κουμπερντέν, ο οποίος αναβίωσε πρώτος στην σύγχρονη εποχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας.

  • Ο Τόμας Μπαχ επισήμανε επίσης πως «η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι βαθιά και δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση. Διότι η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει προσφέρει δύο πολύτιμα ανεκτίμητα δώρα σε όλη την Ανθρωπότητα. Εδώ στην Αθήνα, πριν από 2500 χρόνια, γεννήθηκε η Δημοκρατία και στην Ολυμπία πριν από 3000 χρόνια περίπου γεννήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες».

«Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ, αγαπητό μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, είναι πάρα πολύ μεγάλη η τιμή και η υπερηφάνια που νιώθω λαμβάνοντας αυτή την πάρα πολύ σημαντική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, εσάς, την Εξοχότητά σας, κύριε Προκόπιε Παυλόπουλε, Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με την διάκριση που μου απονέμετε, τιμάτε το σύνολο του Ολυμπιακού Κινήματος και αναδεικνύετε τις αξίες του Ολυμπισμού, αξίες των οποίων είστε εσείς κυρίως υπέρμαχος και τις οποίες έχετε αποδείξει ότι έχετε ενστερνιστεί και έχετε επανειλημμένως βιώσει και εκφράσει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής και της σταδιοδρομίας σας.

  • Η διάκριση αυτή με συγκινεί ιδιαιτέρως και για έναν ακόμη λόγο: Διότι τον ίδιο Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος έλαβε και ο Βαρώνος ντε Κουμπερντέν ο οποίος αναβίωσε πρώτος στην σύγχρονη εποχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας. Επομένως είναι πολύ μεγάλη τιμή αυτή που βιώνω, να έχω αξιωθεί να δεχθώ την ίδια διάκριση με αυτόν τον ένθερμο θαυμαστή της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Με τον συμπατριώτη σας, τον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην σύγχρονη εποχή, τον Δημήτριο Βικέλα οργάνωσαν μαζί, τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ στην Αθήνα, το 1896, όπως όλοι γνωρίζετε.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι αυτή η διάκριση σημαίνει πάρα πολλά για την σύσφιξη και την καλλιέργεια των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων, της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλα αυτά δείχνουν επίσης πόσο θερμά είναι τα συναισθήματα που τρέφω απέναντι στην χώρα σας, απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αλλά και στην Ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος. Διότι οι ρίζες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος βρίσκονται εδώ.

Η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι βαθιά και δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση. Διότι η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει προσφέρει δύο πολύτιμα ανεκτίμητα δώρα σε όλη την Ανθρωπότητα. Εδώ στην Αθήνα, πριν από 2500 χρόνια, γεννήθηκε η Δημοκρατία και στην Ολυμπία πριν από 3000 χρόνια περίπου γεννήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σήμερα, λοιπόν, αυτά τα δύο δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα, που είναι η Δημοκρατία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βλέπουμε ότι στη σύγχρονη εποχή ανθίζουν και βρίσκονται σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση. Είναι, λοιπόν, αυτό κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.

  • Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε Συνέδριο στο Λόφο της Πνύκας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μιλώντας προ καιρού και ήσασταν και εσείς παρόν. Το να μιλήσω σε αυτόν τον ιερό τόπο, στο λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, με θέα στο μνημείο του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, το να μπορώ να συνομιλήσω με νέους από όλον τον κόσμο για το μέλλον του Ολυμπισμού και το μέλλον των αξιών και του ιδεώδους του ολυμπιακού κινήματος, ήταν μια στιγμή αλησμόνητη για εμένα. Θα έλεγα ότι αυτή η εμπειρία με ενέπνευσε και με συνεπήρε.

Γεμίζω, λοιπόν, χαρά και ευγνωμοσύνη για έναν ακόμη λόγο. Διότι έχω την ευκαιρία να μοιραστώ αυτή τη διάκριση με την Εξοχότητά σας. Με εσάς κύριε Πρόεδρε, ήμασταν επίσης παρόντες μαζί κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία. Έχουμε βιώσει αυτές τις πολύ σημαντικές στιγμές μαζί και έχουμε γεμίσει χαρά και ευγνωμοσύνη.

Το να έχω καταφέρει να φτάσω μέχρι αυτό το σημείο για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό και με γεμίζει ταπεινότητα. Με πολλή μεγάλη ταπεινότητα δέχομαι αυτή τη διάκριση. Ξέρετε, στον κόσμο μας σήμερα, στον πλανήτη μας ο οποίος είναι τόσο εύθραυστος, η ολυμπιακή κληρονομιά είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό το οποίο θα πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μοναδικό φαινόμενο σήμερα, που καταφέρνει να συσπειρώσει όλον τον κόσμο σε μια κοινή ειρηνική άμιλλα. Και αυτό μας δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος μας -και με τι θα έπρεπε να μοιάζει ο κόσμος μας- αν και στην υπόλοιπη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, όλοι ενστερνιζόμαστε και κάναμε πράξη της αξίες του Ολυμπισμού.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμότατα εσάς Εξοχότατε, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας και το ελληνικό κράτος για τη μέγιστη αυτή τιμή που μου κάνετε».

Παρόντες στην επίδοση του παράσημου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της ΔΟΕ ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, το μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
09/102019

Santa Chiara: Ο Καβάφης γράφει ποιήματα με τον Άλι και ο Μαραντόνα ντριμπλάρει με τον Μιχαήλ Άγγελο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: