Το ΚΥΠΕ στη Μεσογειακή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων: Νέο καταστατικό, έδρα η Λευκωσία




Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Μεσογειακής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΜΑΝ) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι, την περασμένη εβδομάδα.

Το ΚΥΠΕ εκπροσωπήθηκε από το Διευθυντή Γιώργο Πενηνταέξ, ο οποίος κατέχει για 19 τώρα χρόνια τη σημαντική θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των χωρών της Μεσογείου.

Ο κ. Πενηνταέξ κατέθεσε την ετήσια λογοδοσία του, καθώς και την ταμειακή έκθεση, οι οποίες εγκρίθηκαν ομοφώνως.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το νέο καταστατικό της ΑΜΑΝ, η οποία μετατρέπεται σε μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα τη Λευκωσία. Το καταστατικό έχει ήδη κατατεθεί για εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Το ταμείο της Συμμαχίας βρίσκεται στην Τράπεζα Κύπρου. Το κάθε πρακτορείο μέλος καταβάλλει ετήσια συνδρομή ύψους 2.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Κατά τη Γενική Συνέλευση το Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΝΑ/ΜΠΑ) παρέδωσε την προεδρία της Συμμαχίας στο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων, APS, για την επόμενη χρόνια. Το ΑΠΕ/ΜΠΕ παραμένει στην Εκτελεστική Επιτροπή ως Α’ Αντιπρόεδρος. Ως Β’ Αντιπρόεδρος θα ενεργεί το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων, HINA, το οποίο θα διοργανώσει τη Γενική Συνέλευση το 2020. Η Γενική Συνέλευση του 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Τυνησία.

Κατά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης επιδόθηκαν τα βραβεία για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο και την καλύτερη δημοσιογραφική φωτογραφία.

Το βραβείο για το καλύτερο κείμενο δόθηκε στο δημοσιογράφο του τυνησιακού πρακτορείου ειδήσεων, TAP, Abdel Basset al-Faridi, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «Η παραλία της Τυνησίας πεθαίνει αργά-αργά: Τα βιομηχανικά απόβλητα πνίγουν τις πεδιάδες και το περιβάλλον θερμαίνεται».

Το βραβείο για την καλύτερη φωτογραφία δόθηκε στον Παλαιστίνιο φωτογράφο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu, Mustafa Hassona. Η φωτογραφία αναδεικνύει τον αγώνα των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, στα βόρεια σύνορα της Γάζας, κατά του ισραηλινού αποκλεισμού.

Απονεμήθηκαν, επίσης, διακρίσεις στους φωτογράφους του μαροκινού πρακτορείου ειδήσεων, MAP, του Hicham Achir και του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων, LUSA, Rodrigo Antunes.

Η Μεσογειακή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων απαρτίζεται από τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των ακολούθων χωρών: Πορτογαλία (LUSA), Ισπανία (EFE), Γαλλία (AFP), Ιταλία (ANSA), Κροατία (HINA), Σερβία (TANJUG), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (FENA), Αλβανία (ATA), Ελλάδα (ΑΠΕ/ΜΠΕ), Τουρκία (AA), Κύπρος (ΚΥΠΕ), Συρία (SANA), Λίβανος (NNA), Παλαιστίνη (WAFA), Αίγυπτος (MENA), Τυνησία (TAP), Αλγερία (APS), Μαρόκο (MAP) και Μαυριτανία (AMI).

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/10/2019

Έσπασε όλα τα ρεκόρ το “Κόκκινο Ποτάμι”: Στην κορυφή της τηλεθέασης για δεύτερη Κυριακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: