File Photo: O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κάνει λόγο για τεράστια κρίση του εμπορίου. EPA, ANDREW GOMBERT




Μειωμένος περισσότερο από το μισό θα είναι ο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος «ψαλίδισε» την πρόβλεψή του, σήμερα Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι ενδεχόμενοι νέοι γύροι δασμών και αντιποίνων, μία επιβράδυνση της οικονομίας και ένα άτακτο Brexit μπορεί να τον μειώσουν περαιτέρω.

Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων 1,2% για φέτος έναντι 2,6% που εκτιμούσε τον Απρίλιο και 3% που ήταν η αύξηση το 2018. Για το 2020 προβλέπεται ρυθμός αύξησης 2,7% έναντι 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

  • «Οι πιο ζοφερές προοπτικές για το εμπόριο είναι αποθαρρυντικές, αλλά όχι απρόσμενες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο, καλώντας τα μέλη του ΠΟΕ να επιλύσουν τις εμπορικές διαφωνίες και να συνεργαστούν για τη μεταρρύθμισή του. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι ψαλιδισμένες προβλέψεις του αντανακλούν τις εκτιμήσεις για βραδύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέρει λόγω των εμπορικών εντάσεων, αλλά και λόγω κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων και, στην Ευρώπη, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit.

Ο ΠΟΕ προέβλεψε ένα εύρος αύξησης του εμπορίου φέτος από 0,5% έως 1,6% και για το 2020 από το 1,7% έως το 3,7%, με το ανώτερα όρια να θεωρούνται εφικτά, αν μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις. «Οι κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα πτωτικοί και κυριαρχούνται από την πολιτική για το εμπόριο», σημείωσε ο ΠΟΕ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μια δημοσιονομική κρίση

  • Η πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το επιχειρείν παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ επικεφαλής επιχειρήσεων, αν και υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές σε ό,τι αφορά τις απόψεις για το τι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι η βασική ανησυχία στη Νότια Ασία, όπου δίνεται έμφαση στην κρίση του νερού, και στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου αναφέρονται οι φυσικές καταστροφές.

  • Συνολικά, τα διευθυντικά στελέχη θεωρούν την πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης τον βασικό κίνδυνο τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ ακολουθούν οι κυβερνοεπιθέσεις και η ανεργία ή η υποαπασχόληση, σύμφωνα με την έρευνα Executive Opinion Survey του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η έρευνα μεταξύ 12.897 επικεφαλής επιχειρήσεων από 133 χώρες εντάσσεται στην έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του WEF, που δημοσιεύεται πριν από το φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο.

  • «Σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται εύθραυστη, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν πολύ για την δημοσιονομική αντοχή των κυβερνήσεών τους», δήλωσε ο Εμίλιο Γκρανάδος-Φράνκο, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κινδύνων και γεωπολιτικής ατζέντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Στο μεταξύ, οι κυβερνοαπειλές παραμένουν σημαντικός κίνδυνος λόγω της ταχείας εξέλιξης τους και της ολοένα και μεγαλύτερης δυνατότητας τους να προκαλέσουν προβλήματα».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μαζί με τις εταιρείες Marsh & McLennan και Zurich Insurance.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σε επίπεδα 2008 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, μειώθηκε ο δείκτης σε Ευρωζώνη και ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: