Το Εβραϊκό Λόμπι και οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρούζ ζητούν αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέθεσε ψηφισμα για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας με τον συνάδελφό του, Ρόμπερτ Μενέντεζ. EPA, RITCHIE B. TONGO




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης.

  • Την έκκληση έκανε ο γερουσιαστής Τεντ Κρούζ, κομματικός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με επίσημη δήλωσή του στο Twitter, ενόψει και της αναμενόμενη ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου -όπως φαίνεται- θα αναγνωριστεί άμεσα η Αρμενική Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μαζί με τους Έλληνες, που υποστήριξαν από νωρίς το ψήφισμα, συντάσσονται τώρα και οι Εβραίοι, αλλά και χριστιανικές οργανώσεις. Στον αντίποδα, η τουρκική πρεσβεία και οι εταιρείες λόμπι που πληρώνονται από την Τουρκία, έχουν κινητοποιηθεί και ενοχλούν βουλευτές και γερουσιαστές ζητώντας να καταψηφίσουν το ψήφισμα που αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία.

Στο στρατόπεδο των Αρμενίων επικρατεί αισιοδοξία, αλλά ο άγνωστος Χ είναι πάλι η αμερικανική κυβέρνηση. Εκφράζονται φόβοι ότι ο Λευκός Οίκος θα επιχειρήσει να επηρεάσει τους νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Οργάνωση Anti-Defamation League (ADL- Ένωση κατά της Δυσφήμησης) ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων και προτρέπει τα μέλη του Κογκρέσου να εξασφαλίσουν τη υπερψήφισή του.

Το ψήφισμα Η. Res. 296, σύμφωνα με το οποίο η Αμερική αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων και ενθαρρύνει την εκπαίδευση και την κατανόηση του αμερικανικού κοινού σχετικά με το θέμα, θα ψηφιστεί πιθανότατα από το Σώμα αυτή την εβδομάδα. Η ADL επίσης υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ψήφιση ανάλογου ψηφίσματος του S. Res. 150, της Γερουσίας, που είναι πανομοιότυπο με αυτό της Βουλής.

  • Η Γενοκτονία, κατά την η οποία 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε με την τότε τουρκική κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να εκτελεί αρκετές εκατοντάδες Αρμένιους διανοούμενους. Μετά από αυτό, οι οικογένειες των Αρμενίων εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και του έστειλαν σε πορείες θανάτου. Ο λαός της Αρμενίας υποβλήθηκε σε απελάσεις, απαλλοτριώσεις, απαγωγές, βασανιστήρια, σφαγές και λιμοκτονία, αναφέρει η οργάνωση.

“Αυτό το ιστορικό ψήφισμα του Κογκρέσου, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του αμερικανικού κοινού για τη φρικτή γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά των Αρμενίων κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1900”, δήλωσε ο Jonathan Greenblatt, πρόεδρος της ADL.

  • «Ο 20ος αιώνας είδε τα χειρότερα επεισόδια γενοκτονίας στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, ξεκινώντας από την Γενοκτονία των Αρμενίων, μετά μέσω του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, μέχρι και τις φρικαλεότητες στη Βοσνία και τη Ρουάντα. Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι ο Χίτλερ είδε την γενοκτονία των Αρμενίων και την αδιαφορία του κόσμου ως έμπνευση για την έναρξη της δικής του εκστρατείας γενοκτονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η ανάμνηση και η εκπαίδευση για κάθε γενοκτονία – η Αρμενία, το Ολοκαύτωμα, η Βοσνία, η Ρουάντα και άλλα – αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την πρόληψη μελλοντικών τραγωδιών και ξεκινά με την αναγνώριση», σημείωσε ο πρόεδρος της ADL.

“Ελπίζουμε ότι αυτό το ψήφισμα θα διευκολύνει έναν εποικοδομητικό διάλογο και ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να εισαγάγει πρόσθετες διασφαλίσεις για την προστασία των Αρμενίων πολιτών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας. Η ιδρυτική αποστολή της ADL για εξασφάλιση δικαιοσύνης και δίκαιης μεταχείρισης όχι μόνο για τους Εβραίους αλλά για όλους τους ανθρώπους απαιτεί να μιλήσουμε εξ ονόματος και άλλων ευάλωτων ομάδων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ADL ξεκίνησε μια Task Force για τις Μειονότητες στη Μέση Ανατολή το περασμένο έτος”, τόνισε ο κ. Greenblatt.

Η μεγάλη στιγμή για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας έφτασε: “Βρυχάται” η Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: