Το Brexit έφερε αύξηση 28% στους φοιτητές Πολιτικών Επιστημών στα βρετανικά ΑΕΙ

File Photo:Εντατικές και μυστικές, οι συνομιλίες είναι μια τελευταία προσπάθεια για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας TEPA, NEIL HALL




Η Βρετανία παραμένει βαθιά διχασμένη όσο αφορά τις επιπτώσεις ενός Brexit, αλλά ένας καθαρός νικητής ήδη έχει εμφανιστεί – τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών στα βρετανικά πανεπιστήμια. 

Σημειώθηκε αύξηση  28% στις αιτήσεις για τα τμήματα πολιτικών επιστημών από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος και η περιπέτεια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, με το δημοψήφισμα του  2016

Οι αιτήσεις αυξήθηκαν από 34,275 το 2013 στις 47,445 το 2018 – σύμφωνα με την UCAS, υπηρεσία που εποπτεύει τις αιτήσεις.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ο αριθμός των φοιτητών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών τριπλασιάστηκε.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και ο αριθμός των φοιτητών που έγιναν δεκτοί στα μαθήματα πολιτικών επιστημών στα πέντε χρόνια μέχρι το  2018 αυξήθηκε κατά 27% ή 7,990 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της  UCAS.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Τομ Τονγκ, επισημαίνει ότι πέραν του Brexit υπήρξαν και άλλα δραματικά γεγονότα που συνέβαλαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας καθώς και οι βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο καθηγητής επισημαίνει μάλιστα ότι η άγρια, πολλές φορές τοξική ατμόσφαιρα που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Brexit, επίσης τράβηξε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.

“Είναι τρομερό να το λες, αλλά όσο πιο ανθυγιεινή και διχαστική γίνεται η συζήτηση, τόσο το καλύτερο για τα τμήματα πολιτικών επιστημών” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από BBC

Brexit: Βλέποντας και κάνοντας απαντά η ΕΕ στο απρόθυμο αίτημα του Τζόνσον για αναβολή

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: