Την τουρκική προκλητικότητα θέτει ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής η Λευκωσία

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. ΓΤΠ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ, Προεδρικό Μέγαρο.




Πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου η έβδομη σύνοδος κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, με την κυπριακή πλευρά να θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για πρόταξη της διεθνούς νομιμότητα έναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ξεκινά σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπτελ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσει λίγο μετά το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) το τριμερές μέρες της Συνόδου, ενώ οι τρεις ηγέτες θα παραχωρήσουν στη συνέχεια κοινή διάσκεψη Τύπου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στο Κάιρο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού δίνει το στίγμα της συνεργασίας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως η προσήλωση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη συνεργασία, στη βάση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, UNCLOS, και η στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτυπωθούν και στη Διακήρυξη της Τριμερούς.

Χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερης σημασίας» τη διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, στην οποία όπως είπε, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις.

Μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο «7», το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του επαναβεβαίωσε τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πόρων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο, προειδοποιούσε για τις συνέπειες της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα απασχολήσει την τριμερή στο Κάιρο, δεδομένης και της συμμετοχής των χωρών στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής.

Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και ο ρόλος της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, αλλά και οι οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των τριών χωρών.

Οι τρεις ηγέτες θα αναφερθούν επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και στο Παλαιστινιακό.

Οι τρεις χώρες αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Θάλειας Νεοφύτου
Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ 08/10/2019

Η Τριμερής δίνει το στίγμα συνεργασίας στη βάση διεθνούς νομιμότητας, λέει ο Προδρόμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: