Τι συμβαίνει ακριβώς; Γιατί ξαφνικά στην Ελλάδα σταμάτησαν να βλέπουν τουρκικές προκλήσεις;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΚΑ) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (ΚΔ) κοιτάζουν οπλισμό που εκτίθεται κατά τη διάρκεια της άσκησης “Παρμενίων 2019” στον Έβρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz εισέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης, 03 Οκτωβρίου, εντός του Οικοπέδου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου και παραμένει.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο εντός… οριοθετημένου, και όχι μόνο οριοθετημένου αλλά και… αδειοδοτημένου, Τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Οικόπεδο 7 έχει, άλλωστε, παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI (Γαλλία/Ιταλία) για έρευνες. Σημειώνεται ότι το έτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Fatih, «χτύπησε» μεν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά σε σημείο εκτός των ήδη οριοθετημένων Οικοπέδων αυτής.

  • Η πρόκληση όπως εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο είναι, με άλλα λόγια, πρωτοφάνης. Είναι, όμως, μια πρόκληση που «έτυχε» να συμπέσει χρονικά με την παρουσία των κ.κ. Κουμουτσάκου, Αβραμόπουλου και Ζεεχόφερ στην Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και να προηγηθεί χρονικά της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, αλλά και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο.

Τυχαίο;

Πίσω στην Αθήνα, ωστόσο, κυβερνώντες και μίντια σφύριζαν χθες αδιάφορα, όπως και συνεχίζουν. Ό,τι δεν περιλαμβάνει μέσα τη λέξη «επενδύσεις» προφανώς είναι πια ήσσονος σημασίας.

  • Το θέμα με το Yavuz δεν «έπαιξε» πουθενά πρώτο στην Ελλάδα (το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου), πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Και εντάξει οι ιστοσελίδες… Με τις εφημερίδες όμως τι γίνεται; Τι ακριβώς συνέβη και η είσοδος του Yavuz δεν υπάρχει σήμερα (4 Οκτωβρίου) σε… κανένα ελληνικό πρωτοσέλιδο; Εξαίρεση αποτελεί η Καθημερινή, ενώ υπάρχει και μια σχεδόν… αθέατη αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας.

Στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντάμε πάντα με ψυχραιμία, με προετοιμασία και κυρίως με αυτοπεποίθηση, έχοντας δίπλα μας το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αλεξανδρούπολη και τη στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2019», αναφερόμενος ο ίδιος όχι ειδικώς στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά… γενικώς στις εξελίξεις. Κάποια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν, μάλιστα, να ερμηνεύσουν τη δήλωσή του ως «αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία».

Μάλιστα…

  • Με τη διαφορά όμως ότι οι «εξάρσεις» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πια ούτε «άγονες», ούτε «ρητορικές». Είναι, αντιθέτως, πολύ χειροπιαστές και παράγουν τετελεσμένα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η Κύπρος, βέβαια, από την άλλη είναι «μακριά». Ενδεχομένως κάποιοι στην Αθήνα να θεωρούν ότι δεν τους αφορά.

Δεν θα αναλάβουμε στην Κύπρο ευθύνες που δεν μας αναλογούν, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Λευκωσία μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Κι όμως, δεν είναι μόνο ο Τραμπ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: