Τι φοβάται άραγε; Αποφάσισε η κ. Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό;

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. EPA, OMER MESSINGER




Στη χθεσινή έντυπη έκδοση της Die Welt δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Marcel Leubecher με τίτλο «Η γερμανική υπηρεσία για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες θα βοηθήσει τώρα τους Έλληνες» και υπότιτλο «Λόγω της πολυετούς αποτυχίας στις απελάσεις, η Αθήνα γίνεται πάλι ελκυστική για τους παράτυπους μετανάστες. Η νέα κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει αυτό και λαμβάνει γερμανική βοήθεια».

Το δημοσίευμα αναφέρεται εισαγωγικά στην αυξημένη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς, στην πρόσφατη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας, που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα και στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει περισσότερα άτομα στην ηπειρωτική χώρα (…)

Την Πέμπτη, ο Κουμουτσάκος θα μεταβεί στην Άγκυρα για να ζητήσει από τον τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Süleiman Soylu την αποτροπή των αφίξεων στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, ο γάλλος ομόλογός του Christoph Castaner και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχουν συνομιλίες στην Άγκυρα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Την Παρασκευή, οι Υπουργοί θα μεταβούν στην Ελλάδα για να συζητηθεί η καλύτερη στήριξή της. Η Αθήνα ελπίζει στη βοήθεια γερμανών και γάλλων ειδικών σε σχέση με την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), που θα μεταβεί επίσης στην Αθήνα, θα προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου.

Έχουν να γίνουν πολλά, καθώς ο μέχρι τώρα απολογισμός των Ελλήνων σε αυτό τον τομέα αγγίζει την πλήρη αποτυχία και αποτρέπει τον έλεγχο της μετανάστευσης προς τη Δύση μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το μεγαλύτερο έλλειμμα συνίσταται στο ότι οι απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό δεν ακολουθούνται από οριστική απόρριψη, η οποία και μόνο μπορεί να καταστήσει δυνατή την απέλαση των μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά παράνομα προς την Τουρκία. (…)

Συνέντευξη Γιώργου Κουμουτσάκου

Ως προς τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών στην Τουρκία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώνει ότι αυτό θα γίνει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ προτείνει την οργάνωση κοινών επαναπροωθήσεων από διαφορετικές χώρες. «Έτσι θα γίνεται αντιληπτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο», αναφέρει σε συνέντευξη του στην SZ (και στη Christiane Scloetzer).

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στη Μόρια, ο αναπληρωτής Υπουργός λέει πως δυστυχώς κάποιοι ευρωπαίοι εταίροι μόλις τώρα καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη πίεση αντιμετωπίζει η Ελλάδα και υπερασπίζεται τη μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. «Αν όλοι οι μετανάστες γνωρίζουν πως, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους, πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία ακόμη και αν βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τότε αυτό λειτουργεί εξίσου αποτρεπτικά».

Ως προς τη συμφωνία με την Τουρκία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει ότι παρά την κριτική που της ασκείται, είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε και θα πρέπει να το διατηρήσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, λέγοντας στην Τουρκία ότι πρέπει να εξαρθρώσει τα κυκλώματα διακινητών. Πρέπει επίσης να δεχθούμε ότι η Τουρκία επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος και η ΕΕ θα έπρεπε να σκεφθεί ως προς την επιπλέον στήριξή της. «Όχι χωρίς όρους, όμως το θεωρώ σημαντικό». Ο κ. Κουμουτσάκος επιβεβαιώνει επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ και θα εξηγήσει σε όλους τους εταίρους τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η συμφωνία της Μάλτας αποτελεί πρότυπο για εμάς, λέει.

Τέλος, υπογραμμίζει πως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο, η Ελλάδα θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση «είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια στιβαρή μεταναστευτική πολιτική». «Θα είμαστε αυστηρότεροι».

Είναι ντροπή των Ευρωπαίων ηγετών η αθλιότητα στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: