Τι αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κίνα μαζί με 100 Έλληνες επιχειρηματίες

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Συνοδευόμενος από εκπροσώπους 100 ελληνικών επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στη Σαγκάη από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2019.

Στην Κίνα θα επισκεφθεί τη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Κίνας (China International Import Expo, CIIE), μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο, που περιλαμβάνει οκτώ Exhibition Halls. Από αυτά, το ένα περιλαμβάνει αποκλειστικά εθνικά περίπτερα ενώ τα υπόλοιπα είναι αφιερωμένα σε Εμπορικά Προϊόντα και Υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη της Κίνας όσο και µε μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και ώριμα projects που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους δημάρχους δύο εκ των πιο πλούσιων δήμων της χώρας που έχουν μεγάλη δυνατότητα υποστήριξης κινεζικών εταιρειών που θέλουν να τοποθετηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον δήμαρχο της Σαγκάης και τον δήμαρχο της Γουεϊφάνγκ της επαρχίας Σαντόνγκ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωμµατία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Λούλης.

Οι επιχειρήσεις εκπρόσωποι των οποίων θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό και προέρχονται κυρίως από τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των τροφίμων. Ειδικότερα, έχει καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον και για συναντήσεις, τις οποίες έχει αναλάβει να οργανώσει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα. Στο περίπτερο της Ελλάδας, το οποίο θα οργανωθεί από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), θα δώσουν το «παρών» 26 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των τροφίμων.

Την Έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας, αναμένεται να επισκεφτούν συνολικά περισσότεροι από 400.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, ενώ στο περιθώριο της CIIE θα διοργανωθεί το ∆ιεθνές Οικονομικό Φόρουµ της Σαγκάης, στο οποίο επίτιμος ομιλητής θα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποφασίσει ότι τη δεκαετία 2018-2027 θα εισάγονται στην Κίνα προϊόντα αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια έκθεση που συμβολίζει επί της ουσίας το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο, με την κινεζική κυβέρνηση να προσανατολίζεται κυρίως στην εισαγωγή τροφίμων, εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, καλλυντικών, βρεφικών προϊόντων, αθλητικών ειδών, παιχνιδιών, καθώς και τεχνολογικού και βιομηχανικού εξοπλισμού για την αγροτική παραγωγή, την αυτοκίνηση, τις κατασκευές ρομποτικής, την ενέργεια, την αεροναυπηγική και τις εξορύξεις.

HJ με πληροφορίες και από εφημερίδα Realnews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: