Τέταρτη προσπάθεια Τζόνσον για πρόωρες εκλογές: Αναποφάσιστοι οι Εργατικοί

“Οχι” στην πρόταση Τζόνσον είπε και πάλι χθες το κοινοβούλιο. PARLIAMENT HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR




Νέα προσπάθεια για πρόκληση πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο θα καταβάλει σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Οι βουλευτές απέρριψαν χθες το βράδυ για τρίτη φορά πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές, αυτή τη φορά για τις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το νόμο, αυτού του είδους οι προτάσεις απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 για να εγκριθούν από τη Βουλή.

  • Σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει προς συζήτηση (τουλάχιστον έξι ωρών) ένα νομοσχέδιο μίας γραμμής το οποίο ορίζει πως κατ’ εξαίρεση του νόμου για πρόωρες εκλογές η κάλπη μπορεί να στηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Με αυτόν τον κοινοβουλευτικό μηχανισμό απαιτείται απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση απέφευγε να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα φοβούμενη πιθανές τροπολογίες της αντιπολίτευσης. Πράγματι, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν πως αν γίνει προσπάθεια από την αντιπολίτευση π.χ. να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι περισσότεροι από 3 εκ. Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να αποσυρθεί.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Τζόνσον αποφάσισε να μην προσπαθήσει να επαναφέρει αυτή την εβδομάδα το «παγωμένο» από τον ίδιο νομοσχέδιο του Brexit, που περιέχει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ.

Αυτό είχε τεθεί ως όρος από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να εξετάσουν πιθανή στήριξη του νομοσχεδίου περί πρόωρων εκλογών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP σχεδίαζαν να υποβάλουν δικό τους αντίστοιχο νομοσχέδιο σήμερα, αλλά με προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών την 9η Δεκεμβρίου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων συνεδριάζουν το πρωί για να καθορίσουν τη στάση τους.

Το ίδιο θα κάνουν και οι Εργατικοί, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να μην κλείνει εντελώς χθες τη νύχτα την πόρτα στην πιθανότητα να συναινέσει στις πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να περάσει εντός της ημέρας από όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εξεταστεί αύριο από τη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για οριστική έγκριση.

ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΒΑ

Προς αναζήτηση ημερομηνίας πρόωρων εκλογών η Βρετανία: Ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: