Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομιλεί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες βαδίζουν σ’ έναν δρόμο πολύ θετικό, με τον ίδιο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να δηλώνει ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί μέσα από σταθερά βήματα στον πυλώνα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

  • Τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών ο Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι έχει πλέον έναν νέο φίλο δείχνοντας το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Μάικ Πομπέο είχαν μιλήσει εκτενώς πριν συναντηθούν για τα οφέλη της αμυντικής συμφωνίας, με τον Έλληνα υπουργό να ψάχνει την επαύξηση αυτής της κεφαλαιοποίησης στην σχέση των δυο χωρών επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την ερχόμενη Τετάρτη που φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Αμερικανών τίθεται επί τάπητος η νέα βάση με την προοπτική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την θέληση να βοηθήσουν την χώρα μας.

Οι ελληνικές οχιές (F-16 Viper) και τα αποτρεπτικά όπλα «δηλητήριο»

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και η επέκτασή της, τόσο στους παλαιότερους τύπους αεροσκαφών (F-16 Block 50) αλλά και στο επίπεδο των λεγόμενων «έξυπνων όπλων» που θα μπορούν να φέρουν. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο έχουν ήδη
στοχεύσει τι θα συζητήσουν ανάμεσα στις τεχνικές λεπτομέρειες της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς λένε ότι η Αθήνα ήδη έχει ζητήσει και νέα όπλα για τα αναβαθμισμένα F-16 Viper. Όπλα που θα κάνουν τη διαφορά και θα μπορούν να συνδυαστούν επιπλέον με τα ήδη υπάρχοντα στρατηγικά όπλα των γαλλικών αεροσκαφών Mirage.

  • Ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να συζητηθούν εκτενώς είναι η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος μέσα από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper. Αυτή η ισχύς εκτός των ηλεκτρονικών και του ραντάρ που αγγίζουν την 5η γενιά αεροσκάφους (πλην των stealth χαρακτηριστικών), σημαίνει και όπλα όπως για παράδειγμα ο πύραυλος αέρος επιφανείας Harpoon.

Αυτό με απλά λόγια αποτελεί μια πολύ σημαντική εξοπλιστική εξέλιξη στην αμυντική φαρέτρα της χώρας μας.

Πύραυλος Exocet από την πλευρά των Mirage και Harpoon κατά στόχων επιφανείας από τα νέα F-16, αποτελούν θανάσιμες απειλές για τις μονάδες επιφανείας οποιασδήποτε δύναμης επιβουλευτεί την εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Παράλληλα με την προσθήκη επιπλέον έξυπνων όπλων, που οι πληροφορίες λένε ότι θα αυξηθούν και αυτά. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά ένα εντελώς νέο πρόσωπο που δύσκολα  θα μπορεί να την ανταγωνιστεί η μονίμως προκλητική τουρκική αεροπορία.

Προμήθεια UAV για την Ελλάδα

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ήδη εδώ και μέρες στο ελληνικό επιτελείο έχει γίνει παρουσίαση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από επιτελείς των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα οποία έχει ενδιαφερθεί η χώρα μας ώστε να περάσει στην σύγχρονη τεχνολογία, κάτι που είναι επιβεβλημένο ώστε να είναι ικανή να ελέγξει πολύ πιο εύκολα την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις τοποθετήσεις του δημοσίως ακόμη και μέσω συνεντεύξεων έχει παραδεχτεί ότι η χώρα μας οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ελληνικό επιτελείο γραπτώς είχε εκφράσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενδιαφέρεται για τα Μη Επανδρωμένα MQ-9, ίδια με αυτά που επιχειρούν από την Λάρισα και απ’ ότι φαίνεται το νεύμα είναι θετικό (αυτά μπορεί να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω off-set διαδικασίας).

«Είμαστε εδώ για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό»

  • Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες που επικρατούν, επιβάλλουν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, να έχει ευρύτητα και αυξημένη ταχύτητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών ασφαλείας που διαπιστώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το ελληνικό επιχείρημα που έχει πείσει την αμερικανική πλευρά η οποία φαίνεται πλέον διατεθειμένη να βοηθήσει και στο ναυτικό επίπεδο με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου.

Δύο είναι οι φάσεις αυτές όπως λένε οι Έλληνες επιτελείς.

Η πρώτη που έχει μεγάλη σημασία για να πάρουν ανάσα κρίσιμες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είναι να δώσουν οι Αμερικανοί έτοιμα πλοία, κάποιες πηγές μιλούσαν ξανά για δυο αντιτορπιλικά κάτι που εξετάζεται, όμως από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν αρκετές ενστάσεις με δυο από τις κυριότερες την παλαιότητα των πλοίων και τον πολύ μεγάλο αριθμό επάνδρωσής τους (τουλάχιστον 260 άτομα το καθένα).

  • Μια τέτοια κίνηση εφόσον επιτευχθεί θ’ αναδείξει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν άμεσα να υπάρχει ένα υπομόχλιο προστασίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην Κύπρο έλεγαν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Η δεύτερη φάση που μπορεί να προτείνουν τα τεχνικά κλιμάκια είναι να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα προς υλοποίηση το νέο σχεδιαστικό πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών ώστε τα επόμενα χρόνια θα μπει και η χώρα μας σ’ αυτό. Ωστόσο υπάρχουν και οι προχωρημένες συζητήσεις με τους Γάλλους για τις δυο φρεγάτες κι αυτό όπως εξηγούσαν πηγές του υπουργείου, θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό.

Ψηλά οι τουρκικές προκλήσεις: Ο Πομπέο στο υπουργείο Άμυνας, ενημέρωση από Παναγιωτόπουλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: