Συνέδεσε τον αδελφό του προέδρου της Ονδούρας με ναρκωτικά: Δολοφονήθηκε ο μάρτυρας!

Μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Ονδούρας Juan Orlando Hernandez, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγάλπα. EPA, Gustavo Amador




Ο Μαγκνταλένο Μέσα — ο οποίος ήταν προφυλακισμένος εξαιτίας κατηγοριών για εμπορία ναρκωτικών και διέθετε στοιχεία για την εμπλοκή στη διακίνηση ενός αδελφού του προέδρου της Ονδούρας που καταδικάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ — δολοφονήθηκε χθες Σάββατο μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα Ελ Πόσο, όπου κρατείτο, γνωστοποίησε ο συνήγορός του.

Ο Μέσα, έγκλειστος στη φυλακή Ελ Πόσο από τον Ιούνιο του 2018, δολοφονήθηκε από άλλους κρατούμενους, που χρησιμοποίησαν πιστόλι και μαχαίρια, κατά τη διάρκεια συμπλοκής, ενημέρωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ονδούρας, ο Χερμάν ΜακΝιλ.

Ο δικηγόρος του Μέσα, ο Κάρλος Τσαχτούρ, υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο εντολέας του έγινε στόχος επίθεσης από εκτελεστές προκειμένου να μη μιλήσει για τα στοιχεία που διέθετε όσον αφορά συμφωνίες εμπορίας ναρκωτικών και είχε καταγράψει κωδικοποιημένα σε διάφορα σημειωματάρια στην περίπτωση που τον καλούσαν να καταθέσει στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα El Heraldo μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που κατέγραψε τον φόνο στη φυλακή, περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Στο βίντεο εικονίζεται ένας τρόφιμος που δέχεται επίθεση από ομάδα κρατουμένων. Οι δράστες τον πυροβολούν και κατόπιν τον μαχαιρώνουν επανειλημμένα.

Ο πρώην βουλευτής Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών από δικαστήριο των ΗΠΑ τη 18η Οκτωβρίου, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας δύο εβδομάδων την οποία σημάδεψε μια σειρά αποκαλύψεων περί εμπλοκής του αδελφού του, του προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Ο αρχηγός του Κράτους απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες» και «ψευδείς».

Κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη, αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Τόνι Ερνάντες υποσχέθηκε στον, φυλακισμένο πλέον, διαβόητο μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν την προστασία των φορτίων ναρκωτικών που διακινούσε με αντάλλαγμα τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του αδελφού του το 2013.

Σε βάρος του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Οι αρχές κατέσχεσαν τα σημειωματάρια του Μέσα όταν τον συνέλαβαν, το 2018, για διακίνηση ναρκωτικών. Περιείχαν στοιχεία που συνέδεαν τον Τόνι Ερνάντες με συμφωνίες διακίνησης, σύμφωνα με πορίσματα εισαγγελέων.

Ο Τσαχτούρ διευκρίνισε ότι τα σημειωματάρια χρησιμοποιήθηκαν ως τεκμήρια στη δίκη του Τόνι Ερνάντες και ότι περιείχαν επίσης κωδικοποιημένες αναφορές στον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Ο συνήγορος επισήμανε πως είχε υποβάλει επανειλημμένα αιτήσεις ο εντολέας του, ο Μέσα, να μεταχθεί εσπευσμένα σε κάποια άλλη φυλακή με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του, καθώς δεχόταν απειλές κατά της ζωής του.

«Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση στα αιτήματά μας, πράγμα που μας κάνει να θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι αναμεμιγμένη» στον φόνο, πρόσθεσε ο ποινικολόγος.

Οι υπηρεσίες της προεδρίας περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι δεν έχουν κανένα σχόλιο να κάνουν αυτή τη στιγμή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τεγκουσιγκάλπα, Honduras

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μάας για ζώνη ασφαλείας: Βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας, ψυχρό το κλίμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: