Συνάντηση Πομπέο με Νετανιάχου για Συρία: Ανησυχία σε Ισραήλ για αμερικανική αποχώρηση

File photo: Από παλιότερη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου EPA, AMIR COHEN, POOL




O Iσραηλινός πρωθυπουργός Bενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να μιλήσουν για τον πόλεμο στη Συρία, ιδιαίτερα στον συριακό βορά όπου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ανησυχεί τους Ισραηλινούς.

Η συνάντηση αυτή στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης από την Άγκυρα της διακοπής της επίθεσής της εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, ώστε η τελευταία να απομακρυνθεί από τα σύνορά της στη βόρεια Συρία, έπειτα από εννέα ημέρες φονικών μαχών.

  • Στο Ισραήλ, σύμμαχο – κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες. Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμερικανική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Aσαντ.

Ο Bενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί εξάλλου τεταμένες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης. Ο Νετανιάχου φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους Αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε “την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία”.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης “εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους Σύρους βοηθητικούς της”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΚΧΡ/AXΡ

Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους για παραβίαση της εκεχειρίας στη Συρία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: