Συναγερμός στην Κύπρο για έντονα φαινόμενα: Καταιγίδες, χαλαζόπτωση, πτώση θερμοκρασίας

Πιο έντονα καιρικά φαινόμενα από αύριο και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι 4 βαθμούς. Photo via Facebook, ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ
Έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν αύριο και μεθαύριο την Κύπρο, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που ενδεχομένως να προκαλέσουν χαλαζόπτωση και μεγάλης έντασης ανέμους, ενώ περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 4 βαθμούς θα σημειωθεί από την Πέμπτη, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή για αντιμετώπιση των εκτεταμένων καιρικών φαινομένων βρίσκονται Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, με τους εκπροσώπους τους να εκφράζουν ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού παρουσιαστεί.

  • Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Γεωργίου, έκανε λόγω για «εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα», τα οποία θα επηρεάσουν αύριο και μεθαύριο ολόκληρη την Κύπρο, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
  • Όπως είπε σε περίπτωση καταιγίδας ενδεχομένως να σημειωθεί χαλαζόπτωση και μεγάλης έντασης άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «αύριο θα υπάρξει περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας μέχρι 4 βαθμούς, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 22 βαθμούς».

Άνοδος θερμοκρασίας ξανά από το Σάββατο
———-
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «από το Σάββατο η θερμοκρασία θα ανέβει και θα είναι κοντά στις μέσες για την εποχή», για να προσθέσει ότι «Σάββατο και Κυριακή φαίνεται να υποχωρεί κάπως το φαινόμενο, χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα από το μεσημέρι και μετά».

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
———
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέας Κεττής, είπε πως η Υπηρεσία του έχει άμεση επαφή και επικοινωνία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά πιο συγκεκριμένα αυτές τις μέρες, που αναπτύσσονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

  • «Διατηρούμε», είπε, «συνεχή επαφή, λαμβάνουμε δελτία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ως εκ τούτου, η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή και λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα αυτή την περίοδο».

Πρόσθεσε πως το προσωπικό, το οποίο είναι σε καθήκον ενημερώνεται αν υπάρχουν κάποιοι δυνητικοί κίνδυνοι και κάποια δυνητικά έντονα καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να παρουσιαστούν. Επίσης, ανέφερε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία προβαίνει σε ενημερώσεις του προσωπικού, που δεν εργάζεται αυτές τις ημέρες, διευκρινίζοντας ότι εάν χρειαστεί θα κληθεί για εργασία.

  • Επιπρόσθετα, ο κ. Κεττής είπε πως έχουν ετοιμαστεί τόσο οχήματα, όσο και εξαρτήσεις, τα οποία είναι έτοιμα να ανταποκριθούν, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Επιπλέον, σημείωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και η ειδική ομάδα, που εδρεύει στην ΕΜΑΚ και η οποία έχει ειδικευτεί στο εξωτερικό για διασώσεις από ορμητικά νερά και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί.

Έξι περιπτώσεις το τελευταίο 24ωρο
————-
Ο κ. Κεττής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν έξι περιπτώσεις, εκ των οποία αφορούσαν στην άντληση όμβριων υδάτων από οικίες και υποστατικά, στην κατάσβεση πυρκαγιάς από κεραυνό σε δέντρο και στη μετακίνηση δέντρου από πτώση σε ιδιωτικό όχημα

Διακοπές ρεύματος σε Δένεια και Αστρομερίτη
——–
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι στη Λευκωσία, λόγω πρωινή κακοκαιρίας, σημειώθηκαν δύο βλάβες, εκ των οποίων η μία στη Δένεια και η άλλη στον Αστρομερίτη.

Σημείωσε ότι οι βλάβες αυτές επιδιορθώθηκαν, εκτός από ένα μικρό αριθμό υποστατικών στη Δένεια, για να προσθέσει ότι η διακοπή συνεχίζεται και γίνονται προσπάθειες ώστε να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Όσον αφορά τη διακοπή στην περιοχή Κολοσσίου στη Λεμεσό, είπε ότι «υπήρχε προγραμματισμένη διακοπή στη Λεμεσό για να διορθώσουμε το δίκτυο στην περιοχή του Κολοσσίου, γιατί χθες κεραυνοί χτύπησαν δύο φορές την ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες ζημιές».

«Σήμερα», είπε, «κόψαμε την παροχή σε κάποιο σημείο εκεί στο Κολόσσι, ώστε να επιδιορθώσουμε τις χθεσινές ζημιές».

Επί ποδός και η ΑΗΚ
—–
Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι όλα τα συνεργεία της ΑΗΚ βρίσκονται επί ποδός και θα αναλαμβάνουν οποιαδήποτε περιστατικά, ανεξαιρέτως ώρας και ανεξαιρέτως καιρικών συνθηκών.

«Επειδή είναι τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, όσα μέτρα και να λάβει ο Οργανισμός, δυστυχώς οι κεραυνοί ορισμένες φορές είναι τόσο δυνατοί, που είναι αναπόφευκτο να μην παρουσιαστούν αυτές οι βλάβες. Αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι τα τελευταία χρόνια που παρουσιάστηκαν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε και δεν κάνουμε», είπε.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/10/2019

Επιστολή της Κύπρου στον Γκουτέρες: Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές για τα Βαρώσια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required


%d bloggers like this: