Συγκλονιστική αποκάλυψη: Εισαγγελείς των ΗΠΑ ψάχνουν τουρκική τράπεζα που ξεπλένει χρήμα του Ιράν

File Photo: Φωτογραφία έξω από υποκατάστημα της τράπεζας HALKBANK, στην Πόλη. EPA,SEDAT SUNA




Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος του NBC Τομ Γουίντερ, σε σχέση με τουρκική τράπεζα που ξεπλένει δισεκατομμύρια δολαρίων απο την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Πρόκειται για την τράπεζα HALKBANK, της οποίας ο διευθυντής φυλακίστηκε στην Αμερική για τη βοήθεια που έδωσε στους Ιρανούς να παραβιάσουν το αμερικανικό εμπάργκο. Ο τραπεζίτης Αττίλα θεωρείται ο προσωπικός ταμίας της οικογένειας του Ερντογάν. Μετά την αποφυλάκιση του, ύστερα από ενέργειες του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, αναχώρησε αμέσως για την Τουρκία και όταν έφτασε η τουρκική κυβέρνηση του έκανε μεγάλη υποδοχή στο αεροδρόμιο.

Στην συνέχεια πήγε και επισκέφθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στον τόπο των διακοπών του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος ρεπόρτερ:

  • «Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς (των ΗΠΑ) ισχυρίζονται ότι μια τράπεζα, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην Τουρκία, ανταλλάσσει δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικού χρήματος πετρελαίου για να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τουρκικής κυβέρνησης έλαβαν εκατομμύρια δωροδοκίες για να προωθήσουν το σχέδιο”.

Είναι σαφές μια τέτοια υπόθεση δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Εάν η Αμερική επιβάλει το αναμενόμενο πρόστιμο στην HALKBANK, ύψους μερικών δισεκατομμυρίων, η τράπεζα θα καταρρεύσει και μαζί της και άλλα ταπεζικά ιδρύματα.

Στην υπόθεση αυτή έχει αναμειχθεί και ο Ρούντι Τζουλιάνι, δικηγόρος του προέδρου Τραμπ. Ήταν δικηγόρος του ενός εκ των κατηγορουμένων και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Τραμπ για να αθωωθεί. Όμως ο τοτε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Τζουλιάνι και του Αμερικανού προέδρου.

Federal prosecutors are alleging that a bank, which is majority owned by Turkey, has been exchanging BILLIONS of dollars of Iranian oil money to violate U.S. sanctions.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: