File Photo: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου σε άγνωστη περιοχή, Βόρεια Κορέα. EPA, KCNA EDITORIAL USE ONLY
Την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκιάνγκ ανήγγειλε σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε μια «πρόκληση».
Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε επιτυχώς χθες Τετάρτη έναν «νέο τύπο» βαλλιστικού πυραύλου, που εκτοξεύεται «καθέτως» από υποβρύχιο (submarine-launched ballistic missile, SLBM), μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον ότι θα επαναληφθούν το Σάββατο οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών ομάδων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Η ομάδα διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας έφτασε σήμερα το απόγευμα στη Στοκχόλμη, τόνισε μια πηγή με γνώση του θέματος.
«Θέλουν να συζητήσουν και θα συζητήσουμε μαζί τους σύντομα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
Σε συνέχεια της πυραυλικής δοκιμής, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ζήτησαν να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Για τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η πίεση στη Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρηθεί μετά από την τελευταία δοκιμή που αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
«Η δοκιμή αυτή δεν είναι ουδέτερη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι σε θέση να το συζητήσει», τόνισε η δεύτερη πηγή.
Στα τέλη Αυγούστου, μετά από μια δοκιμή πυραύλων από την Πιονγκιάνγκ οι τρεις χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ζητήσει μια κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση του ΣΑ. Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε με μια δήλωση των τριών χωρών που υπογράμμιζαν την ανάγκη διατήρησης των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι πιθανό οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια νέα ανακοίνωση στο τέλος της συνάντησης που ζητήθηκε.
Μετά την προσέγγιση Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκιάνγκ προκειμένου να εμπλακεί η τελευταία στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση κορεατικής χερσονήσου. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν αυτή την προοπτική.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Να ψάξουν τον Τζο Μπάιντεν και τον γιό του κάλεσε Κίνα και Ουκρανία ο Τραμπ