Στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι θα εκτίθεται το αρχαιότερο μαργαριτάρι ηλικίας 8.000 ετών

File Photo: Ένα μαργαριτάρι 8.000 ετών θα κοσμεί την έκθεση “10.000 years of Luxury” στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι. Photo via Twitter, @BannedSongs
Ένα μαργαριτάρι 8.000 ετών, που παρουσιάζεται ως το αρχαιότερο στον κόσμο, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό στις 30 Οκτωβρίου στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, ανακοίνωσε σήμερα, 21 Οκτωβρίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του εμιράτου.

  • Το “μαργαριτάρι του Αμπού Ντάμπι” όπως αποκαλείται, που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο νησί Μαραουάχ, στα ανοικτά της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανήκει στο Εθνικό Μουσείο Ζάγιεντ.

Το κόσμημα αυτό θα παρουσιαστεί στο κοινό κατά τη διάρκεια έκθεσης με τίτλο “10.000 years of Luxury” (10.000 χρόνια πολυτέλειας) από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αναλύσεις με άνθρακα 14 επέτρεψαν να αποκαλυφθεί ότι τα στρώματα των βράχων απ’ όπου προέρχεται το μαργαριτάρι χρονολογούνται 5.600 έως 5.800 χρόνια πριν από την εποχή μας, κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής.

  • “Η ανακάλυψη του παλαιότερου μαργαριταριού του κόσμου στο Αμπού Ντάμπι δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης ιστορίας μας, οικονομικής και πολιτιστικής, έχει βαθιές ρίζες που ανάγονται στην αρχή της προϊστορίας”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ-Μουμπάρακ, ο επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα μαργαριτάρια ανταλλάσσονταν με κεραμικά και άλλα προϊόντα στη Μεσοποταμία ή θεωρούνταν κοσμήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  • Η βιομηχανία των μαργαριταριών άκμασε στην περιοχή του Κόλπου έως το 1930, χρονιά που έγιναν οι πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και η εμφάνιση των καλλιεργημένων μαργαριταριών.

Η έκθεση “10.000 years of Luxury” εξετάζει επίσης την έννοια της πολυτέλειας, καθώς η σημασία της μεταβάλλεται με το πέρασμα των αιώνων, μέσα από 350 αντικείμενα που προέρχονται κυρίως από γαλλικά μουσεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
21/10/2019

Με χρυσό, διαμάντια και κομμάτια μετεωρίτη: Τα πιο ακριβά παπούτσια κοστίζουν 19,5 εκατ. [εικόνες]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required