Στο κόκκινο ο Λίβανος: Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στα οδοφράγματα παρά τα μέτρα Χαρίρι

Διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις του στρατού στην προσπάθεια να ανοίξουν αυτοκινητόδρομο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην περιοχή Τζαλ ελ Ντιμπ βόρεια της Βηρυτού, Λίβανος, Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019. EPA, WAEL HAMZEH




Με ένταση συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, η λαϊκή εξέγερση στον Λίβανο, η οποία συνεχίζεται αμείωτη εδώ και μια εβδομάδα, με τον στρατό να έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους.

  • Αντί να αποδυναμωθεί μετά την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, το κίνημα διαμαρτυρίας εμφανίζει σημάδια αναζωπύρωσης στη Βηρυτό, όπου έχουν αυξηθεί από τα ξημερώματα τα οδοφράγματα που έχουν στήσει διαδηλωτές στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα αυξημένη είναι και η παρουσία στρατιωτών και δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τεθωρακισμένα.

«Έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξουν οι βασικοί δρόμοι για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών», δήλωσε ανώτερη στρατιωτική πηγή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σήκωσαν ένα οδόφραγμα προκειμένου να ανοίξουν τη βόρεια είσοδο της Βηρυτού και ο στρατός, η παρουσία του οποίου μέχρι στιγμής ήταν διακριτική, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται για να επιδείξει την ισχύ του.

Ωστόσο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε ότι ο στρατός επιμένει να αποφεύγει να κάνει χρήση βίας. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να πείσει τους διαδηλωτές ειρηνικά να ανοίξουν κάποιους δρόμους.

  • Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε ημέρες και μέχρι νεοτέρας.

Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Χθες Τρίτη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους από τη Βηρυτό ως την Τρίπολη.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια κίνηση που δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα στον δρόμο.

«Πολύ λίγα πολύ αργά;», διερωτήθηκε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γαλλόφωνη εφημερίδα L’ Orient le jour.

  • Ο τοπικός Τύπος αναφέρεται σε διάφορα ενδεχόμενα, αν και κανένα δεν μοιάζει προς το παρόν να πείθει τους διαδηλωτές: ανασχηματισμός της κυβέρνησης ώστε να αποχωρήσουν οι υπουργοί που συγκεντρώνουν περισσότερο την οργή του κόσμου, δημιουργία μιας «επιτροπής διακυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχουν αξιοσέβαστοι ειδικοί, πρόωρες εκλογές…

«Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο μέχρι να αποχωρήσει όλη αυτή η πολιτική ομάδα», γράφει ένα πανό που έχει αναρτηθεί σε τοίχο στο κέντρο της Βηρυτού.

  • Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της κάποια ηγετική προσωπικότητα των κινητοποιήσεων. Ο σχηματισμός μιας «επιτροπής συντονισμού της επανάστασης» ανακοινώθηκε χθες Τρίτη στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, όμως δεν έπεισε ότι αντιπροσωπεύει τους διαδηλωτές.

Μια ομάδα οικονομολόγων προσέφερε τις υπηρεσίες της για την εξεύρεση λύσεων.

Πηγή από την κυβέρνηση δήλωσε στο DPA ότι τα πολιτικά κόμματα συζητούν σοβαρά τον πλήρη ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη δημιουργία νέου υπουργικού συμβουλίου που θα αποτελείται από τεχνοκράτες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters

Παιδικό τραγούδι το σύνθημα των διαδηλωτών στο Λίβανο: Viral στο διαδίκτυο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: