Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, σε κρίσιμη συγκυρία

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2019. ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της σχεδόν καθημερινής προκλητικής ρητορικής αλλά και πρακτικής της Τουρκίας διεξάγεται στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση Αιγύπτου -Ελλάδας και Κύπρου.

Η Αίγυπτος που σταθερά έχει ταχθεί κατά των ενεργειών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει δηλώσει με κάθε ευκαιρία τη συμπαράστασή της στην Κύπρο και τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ τα οποία καταπατώνται βάναυσα με πειρατικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας θα υποδεχθεί την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτό επαναβεβαιώθηκε και πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αυριανής συνόδου των ηγετών των τριών κρατών.

Εκεί θα υπογραφούν το τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου.

Είναι προφανές, όπως άλλωστε τονίζουν και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, μετά και την επαναβεβαίωση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να υπογραμμιστεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τριμερής Σύνοδος αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει προς τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Κύπρου ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.

Η Αίγυπτος και αμυντικά στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε συνεχή επαφή συμφώνησαν να βρίσκονται Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής Α.Ο.Ζ., αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Σημειώνει, τέλος, πως ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματισθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Κοινές δράσεις απέναντι στις παρανομίες της Τουρκίας αποφάσισαν Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: