Στο φως 30 άθικτες σαρκοφάγοι που βρέθηκαν στο Λούξορ μετά από 3.000 χρόνια [photos]

Αρχαιολόγοι ανοίγουν μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, μια από τις 30 σαρκοφάγους.EPA/HANAA HABIB




Τριάντα ξύλινες σαρκοφάγους, που βρέθηκαν όλες μαζί σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ, αφού έμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια, παρουσίασαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αίγυπτο εδώ και έναν αιώνα. Οι σαρκοφάγοι, βαμμένες σε έντονα χρώματα –κίτρινο, κόκκινο, πράσινο– φέρουν πολλά ιερογλυφικά σχέδια, απεικονίσεις θεοτήτων, πουλιών, ερπετών και λουλουδιών και είναι σε άριστη κατάσταση.

 

Φωτο: EPA/HANAA HABIB

Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νεκρόπολη του Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου. Φωτογραφίες τους είχαν διαρρεύσει στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την επίσημη παρουσίαση που έγινε σήμερα μπροστά από τον ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ.

“Είναι η πρώτη ανακάλυψη που γίνεται στο Ασασίφ” από ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων και συντηρητών, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μοστάφα Ουαζίρι.

Οι τριάντα σαρκοφάγοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, η μία πάνω στην άλλη, σε δύο σειρές. Ανήκαν όλες τους σε μια σημαντική οικογένεια ιερέων.

 

Φωτο: EPA/HANAA HABIB

Όπως είπε ο Ουαζίρι, οι ανασκαφές που έκαναν οι Δυτικοί τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στους τάφους των βασιλέων ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές των Αιγυπτίων αποκάλυψαν μια “κρύπτη ιερέων”.

Οι σαρκοφάγοι ανάγονται στην 22η Δυναστεία, γύρω στον 10 αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι σαρκοφάγοι θα συντηρηθούν και κατόπιν θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Φωτο: EPA/HANAA HABIB
Φωτο: EPA/HANAA HABIB

 

  • «Βρέθηκαν στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία τις είχαν αφήσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων.
Λεπτομέρεια από σαρκοφάγο. Φωτο: EPA/HANAA HABIB

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Το αντιπολεμικό έπος 40 χρόνια μετά: «Αποκάλυψη Τώρα!» του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: