Στο έλεος ισχυρών πυρκαγιών Λίβανος και Συρία: Πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ελλάδα και Κύπρο

Εικόνα από τις μεγάλες εποχικές πυρκαγιές καίνε στην περιοχή Μεσρέφ νότια της Βηρυτού, Λίβανος, Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019. EPA, WAEL HAMZEH




Kύμα πυρκαγιών σαρώνει από χθες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας έχοντας προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Συρία και ενός στον Λίβανο, όπου οι αρχές ζήτησαν βοήθεια από τις γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ότι επικοινώνησε με αξιωματούχους αρκετών χωρών για την αποστολή ελικοπτέρων και αεροσκαφών. “Επικοινωνήσαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα στείλουν βοήθεια εντός των προσεχών ωρών”, διευκρίνισε.

Συνολικά 103 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από χθες, σύμφωνα με το λιβανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) που επικαλείται τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

  • Σε επίσκεψη στην Κύπρο όπου συνάντησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Ελίας Μπου Σάαμπ δήλωσε ότι ζήτησε βοήθεια από τη Λευκωσία. “Η ανταπόκριση ήταν γρήγορη και κυπριακά αεροσκάφη βρίσκονται στον Λίβανο από χθες”, είπε ο Μπου Σάαμπ προσθέτοντας ότι και αεροσκάφη από την Ελλάδα αναμένονται στον Λίβανο μέσα στις επόμενες ώρες.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω “δεκάδων” κρουσμάτων “ασφυξίας” στις πληγείσες κατοικημένες περιοχές, μετέδωσε το ANI.

Με περιορισμένα μέσα και χωρίς να διαθέτει επιχειρησιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ο Λίβανος πλήττεται εδώ και χρόνια από εποχικές πυρκαγιές.

  • Στη γειτονική Συρία, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης, κυρίως στις δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια και στην κεντρική επαρχία Χομς. Στη Λαττάκεια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Την επαρχία Ταρτούς σαρώνουν περίπου εκατό πυρκαγιές από χθες, διευκρίνισε το SANA. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαφουάν Αμπού Σαάντα, τον οποίο επικαλείται το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην επαρχία Χομς δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα και οι ζημιές είναι μόνο “υλικές, συγκεκριμένα δέντρα σε κάποιες δασικές περιοχές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης”, είπε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαραζί, τον οποίο επικαλείται το SANA.

Δύο Καναντέρ από την Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Στο μεταξύ, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ-cl415 αναχώρησαν στις 16.00 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Λίβανο, προκειμένου από αύριο το πρωί να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται από την προηγούμενη Κυριακή 13/10 κοντά στη Βηρυτό.

  • Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που Λιβάνου για βοήθεια σε εναέρια μέσα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU) και τα δύο ελληνικά αεροσκάφη αναχώρησαν με εντολή του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η αποστολή βοήθειας γίνεται στο πλαίσιο του rescEU, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος αποστέλλουν επίσης βοήθεια στο Λίβανο η Ιταλία και η Κύπρος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Καμπανάκι για κλιματική αλλαγή: Οι παγετώνες Ελβετίας έχασαν 10% όγκου τα τελευταία 5 έτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: