Στήριξη δήμων και μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχεία της ενδοχώρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής.

Η εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Μεταφορά στην ενδοχώρα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

  • Ήδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε κάλεσμα σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχους ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων.

Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στο μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξήγγειλε τη διαμόρφωση τριμερούς συνεργασίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας ως χωρών πρώτης γραμμής στη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος, η τριμερής συνεργασία διαμορφώνεται με ελληνική πρωτοβουλία, προκειμένου οι τρεις χώρες να μπορούν να παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Περισσότεροι από 13.000 στη Λέσβο

Να σημειωθεί, ότι συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τις 12 σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ιδίως προς τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Οκτωβρίου πέρασαν 335 άτομα, 177 χθες Τετάρτη και 191 σήμερα.

  • Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198!

Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στο μεταναστευτικό προανήγγειλε ο Κουμουτσάκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: