Στη Λεμεσό η 1η συνάντηση Επιτροπής Υπουργείων Υγείας Κύπρου-Αιγύπτου για τα φάρμακα

File Photo: Συρτάρι φαρμακείου με φαρμακευτικά σκευάσματα. ΑΠΕ – ΜΠΕ




Πραγματοποιείται στη Λεμεσό στις 8 και 9 Οκτωβρίου, η 1η συνάντηση της Επιτροπής που συστάθηκε σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης των Υπουργείων Υγείας Κύπρου-Αιγύπτου για τα φάρμακα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης θα κηρύξει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και σε αυτή θα συμμετέχουν, εκ μέρους της Κύπρου, Λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Από πλευράς Αιγύπτου, στη συνάντηση θα παραστούν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Φαρμάκων της χώρας.

Στο πλαίσιο της 1ης συνάντησης των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε τοπικές βιομηχανίες παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων, προστίθεται και αναφέρει στη συνέχεια ότι, η συνάντηση θα έχει σαν στόχο να εξετάσει τις δυνατότητες δημιουργίας εμπορικών σχέσεων, καθώς και επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Στο παρόν στάδιο, η Αίγυπτος εισάγει φαρμακευτικά προϊόντα μόνο από χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίο καταρτίζει ο Υπουργός Υγείας της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα, η συνάντηση αποσκοπεί στην ένταξη της Κύπρου σε αυτόν τον κατάλογο, γεγονός το οποίο θα συνιστά μια σημαντική εμπορική επιτυχία για την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, εφόσον η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, αναμένεται ότι και η Αίγυπτος θα έχει σημαντικά οφέλη όπως η συνεργασία και η ανταλλαγή της απαραίτητης τεχνογνωσίας με μια ευρωπαϊκή φαρμακορρυθμιστική Αρχή και τη συνακόλουθη δυνατότητα της τοποθέτησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παράγει στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτυχής κατάληξη της συνάντησης αναμένεται να δρομολογήσει το άνοιγμα σημαντικών εμπορικών διαύλων μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες, καταλήγει τέλος η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/10/2019

Σήμερα ή αύριο ξεκινά τις πειρατικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέει ο Ντονμέζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: