File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




«Ο προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος ο οποίος κατατίθεται με κυβέρνηση ΝΔ, αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων και ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. O υπουργός προσέθεσε πως ο προϋπολογισμός «είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

  • Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες. «Καλύψαμε», είπε, το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα πλέον, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.

«Ακόμη», ανέφερε, «προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, και βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση και καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης.

Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό και προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν “σέρνονταν”, όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών».

  • «Ακόμη», πρόσθεσε, «εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος “κόκκινων δανείων” και υλοποιούμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει πλέον αισιοδοξία στην κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές» και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες».

«Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν δημόσια την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών είναι εμφανής στις αποδόσεις και τα spreads τα οποία έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα […].

Επίσης η χώρα προχώρησε και στην έκδοση εντόκων γραμματίων, με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ αρκετές επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους του προϋπολογισμού.

  • «Πρώτος στόχος», ανέφερε, «είναι η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Δεύτερος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020».

«Η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές και η πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και δημιούργησαν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε:

«Ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν αλλάζει και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ πως είχε ισχυριστεί ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού. «Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια, ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού», υπογράμμισε ο υπουργός.

  • «Τρίτος στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως «στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
  • «Τέταρτος στόχος, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν “λιμνάζουν”, της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης».
  • Πέμπτος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι «η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και έκτος στόχος η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές για όλους τους Έλληνες

«Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές, αλλά αυτές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

  • «Μειώνονται φόροι που ανακουφίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, «όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα, η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα τέσσερα τέκνα, και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους, η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, και η αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας».

«Πάει πολύ να μας “κουνάνε το δάχτυλο” αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
23/10/2019

Οι στόχοι της κυβέρνησης στο προσχέδιο προϋπολογισμού: Κοινωνικά μέτρα ύψους 1,2 δισ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: