Σκληρές εικόνες από τα πολεμικά μέτωπα στη Συρία μεταφέρει με ρεπορτάζ το OPEN [video]

Από την τουρκική εισβολή του στη Συρία. EPA, SEDAT SUNA




Σε μία πόλη κομβικό σημείο για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας βρίσκεται η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Όπως περιγράφει στην ανταπόκρισή της η Μαρία Ζαχαράκη, πρόκειται για το δεύτερο αρχηγείο του τουρκικού στρατού, την πόλη Τζεϊλάνπινάρ.

Από την πόλη Τζεϊλανπινάρ ο τουρκικός στρατός βομβάρδιζε τους Κούρδους και εκείνοι απαντούσαν. Μόνο σήμερα, έχουν πέσει από τους Κούρδους πάνω από 65 οβίδες και έχουν τραυματιστεί αρκετοί άνθρωποι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, ο δήμαρχος της Τζεϊναλπινάρ ανέφερε ότι ο κόσμος είναι πανικόβλητος και η πόλη έχει τεθεί σε κάποιου είδους καραντίνα.

Πάντως, σε στρατηγικό επίπεδο, η συμμαχία Άσαντ – Κούρδων αλλάζει τα σχέδια του Ερντογάν. Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, μέσα σε μια νύχτα άλλαξε το επιχειρησιακό σχέδιο της Τουρκίας. Αρχικά, η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» ήταν να διεξαχθεί μόνο ανατολικά του ποταμού Ευφράτη αλλά η ενίσχυση του μετώπου από τη Συρία, από τις δυνάμεις του Ασαντ, αναγκάζει την Τουρκία να στρέψει την επιχείρηση και προς τα δυτικά του ποταμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι κοκκινοσκούφηδες μαζί με Τούρκους κομάντος άρχισαν να κατευθύνονται προς την πόλη Μανμπιτζ και μεταφέρουν εκεί οπλισμό, για να ενισχύσουν την τουρκική παρουσία εκεί και σιγά σιγά να μπουν τα στρατεύματα στο συριακό έδαφος και να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ασαντ που θα είναι εκεί με τους Κούρδους.

Αντιμαχόμενοι στο Συριακό έδαφος

Μετά την εισβολή των Τούρκων στη βόρεια Συρία με στόχο τους Κούρδους οι ισορροπίες στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο, το Ισλαμικό Κράτος και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, χώρα, έχουν αλλάξει. Ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς την συμμαχία που συνέπραξαν οι Κούρδοι μαχητές με τον στρατό της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενάντια των Τουρκικών δυνάμεων και του Συριακό Εθνικού Συνασπισμού (της αντιπολίτευσης που επί χρόνια αντιμάχεται τον Άσαντ στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο).

Ο Άσαντ και η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας

Πρόκειται για τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούνται από τον στρατό ξηράς το ναυτικό και την αεροπορία της χώρας με ηγέτη τον Μπασάρ αλ Άσαντ και οι οποίες στηρίζονται από την Ρωσία. Η Τουρκία υπήρξε κατά τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα δραστήρια κατά του συριακού καθεστώτος υποστηρίζοντας τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (δυνάμεις της αντιπολίτευσης). Σημειώνεται ότι ο Άσαντ κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντιμέτωπος τόσο με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους όσο και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Συριακή αντιπολίτευση

Πρόκειται για αντικυβερνητικές δυνάμεις χωρίς ενιαία ηγεσία και υπό την μορφή ομοσπονδιών οι οποίες μάχονται σε όλο το συριακό έδαφος τις δυνάμεις του Άσαντ. Κύριοι σύμμαχοι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Τουρκία με την οποία, κατά την τελευταία εισβολή, αντιμάχονται τους Κούρδους μαχητές.

Tάγμα Του Σουλτάνου Μουράτ

Ιδρύθηκε το 2013 και μέχρι το 2016 είχε στις τάξεις τους περίπου 1.500 εκπαιδευμένους μαχητές. Οι μαχητές του συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου του 2016 στο πλευρό της Τουρκίας. Η βάση τους είναι Τουρκμένιοι.

Τάγμα Χαμζά

Ιδρύθηκε το 2016 και από τον πρώτο χρόνο είχε στις τάξεις τους 2.200 εκπαιδευμένους μαχητές. Οι στρατιώτες του πολέμησαν πολλές φορές ενάντια στον ISIS ενώ δεκάδες είναι και οι πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει στον πλευρό των ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας και ΗΠΑ στην Συριακή μεθόριο.

Κούρδοι

Οι Κούρδοι (YPG ) μαχητές επί πολλά χρόνια είναι αντιμάχονται των συριακών δυνάμεων του Άσαντ, ενώ ήταν και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας που αναμετρήθηκαν και νίκησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίες κατά την διάρκεια του εμφυλίου προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν ένα μεγάλο χαλιφάτο το οποίο αποτελούταν από χιλιάδες τζιχαντιστές-μαχητές.

Το YPG είναι ως επί το πλείστον εθνοτικά κουρδικό, αλλά περιλαμβάνει Άραβες και εθελοντές από το εξωτερικό. Πλέον οι Κούρδοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό (με την επίσημη θέση της Τουρκίας να τους θεωρεί, τρομοκράτες). Πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα φαίνεται πως δεν έχουν την στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες εξόπλιζαν τους μαχητές για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Στο πλευρό των Κούρδων μετά την τουρκική εισβολή βρίσκονται οι δυναμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τουρκία

Με την πολεμική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στοχεύουν κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) τους οποίος αποκαλούν τρομοκράτες. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στήριζε τους αντάρτες της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, αλλά και τις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Η Μέρκελ θέλει τερματισμό στη Συρία αλλά ο Τούρκος πρέσβης μιλά για “αποφασιστικότητα”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: