Σήμερα η ελληνική σημαία κυματίζει με ξεχωριστή περηφάνια είπε ο Προδρόμου

File Photo: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ




Κανονικά διεξήχθη στην Πάφο η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μαζί με άλλους επισήμους, από εξέδρα στο χώρο του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα, η ελληνική σημαία κυματίζει με ξεχωριστή περηφάνιας. Η Ελλάδα από το ’40 μέχρι το τέλος της ναζιστικής κατοχής πολέμησε για την εθνική ελευθερία, αλλά και για πανανθρώπινα ιδανικά. Είπε ‘όχι’ στον φασισμό».

Ανέφερε πως υπήρξαν χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν και υπερασπίστηκαν τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί, συνέχισε, βγήκε και η ενωμένη Ευρώπη, η ελεύθερη ένωση δημοκρατικών κρατών δικαίου.

Πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Τουρκία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι και θα παραμείνουν στην ενωμένη Ευρώπη. Και βεβαίως σημείωσε, “η Κύπρος πρέπει να παραμείνει χώρα ανεξάρτητη, να έχει την ελευθερία και τη δημοκρατία που κατακτήθηκε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με αγώνες, όπως το έπος του 1940”.

Η παρέλαση διεξήχθη με τη συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτηρίων δημοτικής, μέσης εκπαίδευσης και τεχνικής εκπαίδευσης, σπουδαστών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, παλαιών πολεμιστών, μελών σωματείων και άλλων φορέων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η πόλη της Πάφου σήμερα γιορτάζει και τιμά την μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όταν οι Έλληνες απέδειξαν ότι με ενότητα , μπορούν να αποδείξουν στην πράξη, παρά το μικρό μέγεθος και τον μικρό μας πληθυσμό, μεγαλύτερα επιτεύγματα από αυτά που η όλη ανθρωπότητα περίμενε.

Αξίες, συνέχισε, όπως η ελευθερία και η πατρίδα ήταν αυτές που ένωσαν τους Έλληνες και τους Έλληνες της Κύπρου σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές.

Στις 10.00 π.μ. το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης Ζωή Πολυδώρου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη στήλη 28ης Οκτωβρίου από τις αρχές της Πάφου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κωδωνοκρουσίες και εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Πάφου από τη φιλαρμονική του Δήμου και των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, και την έπαρση της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και την απόδοση τιμών από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Η φιλαρμονική διήλθε από τις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Νικόλαου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ με την ανοικτή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, που παραθέτουν στις 7.00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου και η Εθνική Φρουρά.

Προηγουμένως θα γίνει υποστολή της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου καθώς και απόδοση τιμών από απόσπασμα της ΕΦ υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Σημειώνεται πως χτες πραγματοποιήθηκε η πανδημοτική εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου στο Μαρκίδειο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκε συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πάφου με συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Πάφου και οργανωτή τον Δήμο Πάφου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να «προσγειωθεί» η Τουρκία είπε ο Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: