Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν: Διευκρινίσεις θέλει η Μόσχα για Συρία [videos]

Λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, Πούτιν και Ερντογάν, στο Σότσι EPA/SERGEI CHIRIKOV / POOL




Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, άρχισαν σήμερα το μεσημέρι τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους για την Συρία στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας,  Σότσι. 

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε να χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Συρία  “περίπλοκη και τεταμένη” κάτι που καθιστά “επιβεβλημένο” τον διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν.

“Νομίζω ότι  η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές» είπε ο Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι  το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος αναμένει “περισσότερες διευκρινίσεις” από τον Ερντογάν για τα γενικότερα σχέδιά του στη Συρία.

Όπως δήλωσε μια ώρα πριν την έναρξη της συνάντησης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει – στη διάρκεια της συνάντησης – να δώσει στον Ρώσο ομόλογό του περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της Άγκυρας για τη βόρεια Συρία.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν αναφορικά με τη Συρία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα παρακολούθησε την ανταλλαγή σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Είναι η δεύτερη φορά που το Κρεμλίνο δηλώνει “εν αναμονή” ενημέρωσης από την Αγκυρα τόσο για την εισβολή της στη Συρία όσο και για τα γενικότερα σχέδιά της στην περιοχή.

  • “Η Ρωσία θέλει να συζητήσει την κατάσταση στην βορειοανατολική Συρία προκειμένου να αντιληφθεί καλύτερα τα γεγονότα και να λάβει ενημέρωση για τα σχέδια της Τουρκίας και να τα συγκρίνει με τα γενικά σχέδια για την προώθηση πολιτικής διευθέτησης στη Συρία” , κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ να δημιουργηθεί μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- Sputnik-TASS

Ερντογάν: Η επιχείρηση στη Συρία θα συνεχιστεί, αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους οι ΗΠΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: