“Τρικλοποδιά” με κάθε τρόπο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βάζουν οι ΗΠΑ

File Photo: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αφήνει ανοιχτή την προοπτική πλήρους επανόδου της Τεχεράνης στην πυρηνική συμφωνία. Photo: ΚΥΠΕ




Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες να συνεχίσουν να εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ώστε δυσκολέψουν την προσπάθεια της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε την προηγούμενη χρονιά από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφτηκε το 2015 και προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να επιτραπεί η χορήγηση απαλλαγών από την εφαρμογή των κυρώσεων σε μη αμερικανικές εταιρίες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΑΕΟΙ) δήλωσαν ανώνυμα οι πηγές.

Ο ΑΕΟΙ επιβλέπει τον πειραματικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος (Arak), αλλά και τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού (Fordow).

  • Στην συμφωνία του 2015 υπήρχε πρόβλεψη για τον επανασχεδιασμό του αναφερόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα, ώστε να μην μπορεί να παράγει πλουτώνιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, ενώ η μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου θα τερμάτιζε τις διαδικασίες λειτουργίας της και θα λειτουργούσε ως τεχνολογικό κέντρο για την πυρηνική επιστήμη και την φυσική.

Η κινεζική εταιρία China National Nuclear Corp έχει κάνει εργασίες που δεν σχετίζονται με εμπλουτισμό στο Arak, ενώ και η ρωσική Rosatom έχει αναλάβει έργο στο Fordow.

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις, όπως και η Rosatom, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να ζητηθεί ένα σχόλιο από την κινεζική εταιρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Παραστρατιωτικές ομάδες σκοτώνουν αμάχους με τις ευλογίες της CIA, λέει το Παρατηρητήριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: