“Ναι” της ΕΕ σε παράταση του Brexit χωρίς διορία όμως, εν αναμονή εξελίξεων στο Λονδίνο

File photo: Βρετανοί πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε σήμερα στο αίτημα του Λονδίνου για παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά δεν έθεσε συγκεκριμένη προθεσμία, δίνοντας στην διχασμένη βρετανική βουλή το περιθώριο να αποφασίσει κατά πόσον θα αποδεχθεί το αίτημα του πρωθυπουργού Τζόνσον για εκλογές.

“Υπήρξε πλήρης συμφωνία για την ανάγκη παράτασης”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να λάβουν την απόφαση στις Βρυξέλλες.

“Θα συνεχιστούν οι εργασίες και το Σαββατοκύριακο” είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι πρεσβευτές θα συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ομολόγησε ότι δεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ την 32η Οκτωβρίου και ζητά τώρα την έγκριση του κοινοβουλίου για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές συναντήθηκα επί δίωρο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την διάρκεια της τρίτης παράτασης του Brexit, αλλά όπως δήλωναν διπλωματικές πηγές, δε θέλησαν να θέσουν συγκεκριμένη προθεσμία για να μην εμφανιστεί ως υπαγόρευση της κατεύθυνσης που θα πρέπει να λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από Reuters.

Σήμερα η απόφαση της ΕΕ για τρίμηνη αναβολή του Brexit: Διαφωνεί μόνο η Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: