“Επέστρεψε” σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου, η Άγκυρα: Παίρνει και πάλι αεροπορικά «μάθηματα»…

Ελληνικά μαχητικά πετούν στον ουρανό του Αιγαίου Πελάγους. Φωτογραφία via HAF Spokesman




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Σε πλήρη εγρήγορση δεν παύουν να βρίσκονται τ’ αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος. Η προκλητικότητα της Άγκυρας που όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά σταδιακά ανεβαίνει την κλίμακα.

Για το εσωτερικό της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ένας εκ των νικητών στο καυτό μέτωπο της Συρίας κι αυτό «του δίνει το δικαίωμα» να στραφεί και πάλι στις μόνιμες διεκδικήσεις του, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

  • Στο Ελληνικό επιτελείο μπορεί να διατηρούν χαμηλό προφίλ όμως βλέπουν και καταγράφουν την ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων.
    Οι υπερπτήσεις είναι μέρος αυτών, διότι αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας νησιών που με την αναθεωρητική πολιτική της η Τουρκία διεκδικεί.
  • “Απαντήσεις” η Τουρκία παίρνει, και δεν της αρέσουν καθόλου λένε ανώτατες πηγές, συμπληρώνοντας ότι πολλές από αυτές τις αξιολογεί ως πολύ σοβαρές κι αυτός είναι ο λόγος που της «φρενάρει» τα σχέδια. Οι Ελληνικές θέσεις όχι απλώς γνωστές, αλλά αταλάντευτες και με κάθε τέτοια κίνηση τα Ελληνικά φτερά σπεύδουν να παλέψουν «air to air» με τα Τουρκικά αεροσκάφη που συνήθως εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους.
  • Ανώτατες πηγές πάντως, εξηγούν ότι από την μια πλευρά εμείς ως Ελλάδα σπεύδουμε να αναχαιτίσουμε το άγνωστο ίχνος που δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσης κι έτσι δείχνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε και απαγορεύουμε τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.
    Ωστόσο η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως γι’ ακόμη μια μέρα, πίσω στο Τουρκικό επιτελείο υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία που προσθέτουν μια επιπλέον ημέρα πλήρους αμφισβήτησης.
  • Όλα αυτά συγκεντρώνονται για να παρουσιαστούν κάποια στιγμή από την Άγκυρα διατυμπανίζοντας πως ουδέποτε αναγνώρισε την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αν. Αιγαίου.

Στις Πτέρυγες Μάχης διατηρείται ένας μεγάλος αγώνας δρόμου, καθημερινός, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών διότι για κάθε ζεύγος Τουρκικών αεροσκαφών που εισβάλει στο FIR Αθηνών, πολλές φορές απαιτούνται το λιγότερο μια Ελληνική τετράδα για την αναχαίτιση.

Στοχευμένες αμφισβητήσεις νησιών μέσω υπερπτήσεων

Άλλωστε, αυτό μαρτυρούν οι σχεδόν 70 υπερπτήσεις μέσα στο τρέχον έτος όπου είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητεί μέρος των Ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αρχιπέλαγος.

  • Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Οινούσσες, Παναγιά, είναι οι συνήθεις «στόχοι» υπερπτήσεων για τα Τουρκικά F-16. Πριν ένα 24ωρο προστέθηκε ακόμη ένα κατοικημένο νησί, οι Λειψοί.
  • Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, τα γεράκια της 337 Μοίρας «Φάντασμα» που ήταν σε επιφυλακή από το αεροδρόμιο της Σκύρου βρέθηκαν στην «ώρα έξι» «πεισματάρηδων» Τούρκων συναδέλφων τους. Τα Τουρκικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την βάση της Bandirma για να εισβάλουν στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από την Χίο και τη Σάμο.
  • Η προσπάθεια των Τούρκων χειριστών ήταν να παραμείνουν μετά την υπέρπτηση όσο το δυνατό περισσότερη ώρα μπορούσαν, επιδιδόμενοι σε ελιγμούς, πολλές φορές επικίνδυνους αλλά σε μεγάλο πάντα ύψος.

Μόλις δεν τους βγαίνει ο σχεδιασμός τους έχουμε το μοτίβο γνωστό: οι Τούρκοι ιπτάμενοι χάνουν την ψυχραιμία τους, προκαλούν περισσότερο, αλλά τελευταίοι φεύγουν από την περιοχή αυτοί που κρατούν καθαρό τον Ελληνικό ουρανό και είναι το μήνυμα της αεροπορικής ισχύος.

Τα «φαντάσματα» της 337 Μοίρας κυνηγούν τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: