“Επέλαση” 30 ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Βόλο: Ρεαλιστικά σενάρια με τις Ελληνικές Νυχτερίδες

Ένα από τα Αμερικανικά AH-64 Apache που μόλις έχει εξέλθει στον καταπέλτη του πλοίου από το προσωπικό της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών των ΗΠΑ. Πηγή: Αμερικανική πρεσβεία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι Αμερικανοί επικοινωνιακά επιθυμούν ν’ αναδειχτεί η αναπτυγμένη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρεσβεία της Αμερικής στα Social Media έδωσε στην δημοσιότητα εικόνες και video από την άφιξη των τριάντα ελικοπτέρων των Ηνωμένων Πολιτειών που ανήκουν στην 3η CAB (3rd Combat Aviation Brigade) και που βρίσκονται ήδη στο Στεφανοβίκειο του Βόλου.

Το βίντεο από την άφιξη και την εκφόρτωση των ελικοπτέρων

  • Εκείνο που προκύπτει είναι ότι και με την βούλα πλέον της αναθεωρημένης αμυντικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες, οι Αμερικανοί θα «ξεχειμωνιάζουν» στη Μαγνησία, ενώ σύμφωνα με ανώτατες πηγές δεν θα είναι μόνο το «ιπτάμενο ιππικό» των ΗΠΑ που θα επισκέπτεται την χώρα μας.
Στιγμιότυπο από τα ελικόπτερα της 3ης CAB που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Βόλου και βρίσκονται τώρα στο Στεφανοβίκειο, την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Πηγή: USArmy photo by Spc. Elliott

Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων με χρήματα των Αμερικανών στο Στεφανοβίκειο, τόσο για την διαμονή των στελεχών τους, όσο και για την ασφαλή παραμονή των ελικοπτέρων τους, έχουν ήδη προχωρήσει. Ήδη από την περασμένη χρονιά ειδικό προσωπικό σχεδίαζε και μετρούσε χώρους που μπορούν να εκμεταλλευτούν για την ανέγερση αυτών των εγκαταστάσεων.

Επιχειρησιακές πτήσεις σ’ όλο το ανάγλυφο της χώρας

Σύμφωνα με πηγές από την Αεροπορία Στρατού, ο σχεδιασμός που έχουν κάνει οι επιτελείς της 1ης Ταξιαρχίας περιλαμβάνει νέα σενάρια σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών.

  • Εκτός από το ιδιαίτερο ανάγλυφο του Ολύμπου- που όλα τα χρόνια τιμάται από τους Αμερικανούς- οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία της επικράτειας, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης ακόμη και σε νησιωτικά συμπλέγματα. Οι δε νυχτερινές πτήσεις με όλα τα πτητικά μέσα και σε όλα τα τοπία που έχουν επιλεγεί δεν θα λείπουν από την εβδομαδιαία δραστηριότητα.
  • Το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο για το επόμενο 6μηνο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα δεχτεί πολλές επισκέψεις μικτών σχηματισμών αποτελούμενων από Ελληνικά και Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα που θα εξαπολύουν επιθέσεις σε στόχους με τα όπλα που διαθέτουν.
  • Το γεγονός πως ολόκληρη η Ελλάδα βοηθά σε πτήσεις και εκπαίδευση σε διαφορετικά τοπία, από ορεινούς όγκους, σε θαλάσσιο περιβάλλον και κάλυψη σε νησιωτικούς όγκους είναι ίσως αυτό που ζητούσαν για την εκπαίδευσή τους οι Αμερικανοί.
  • Οι τετρακόσιοι και πλέον Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία για περίπου ένα εξάμηνο να βρεθούν σε απόκρημνες πλαγιές, μέσα ή πάνω από πυκνά δάση, σε πετροβούνια αλλά και πέριξ Ελληνικών νησιών. Κυρίως οι ιπτάμενοι των Black Hawk, Apache, Chinook των ΗΠΑ οι οποίοι πολλές φορές έχουν ανεβάσει εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας το δέος τους για τα Ελληνικά διαφορετικά τοπία που είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο.

Ταυτόχρονα η εμπειρία που αποκτάται και για τους Έλληνες χειριστές των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού δεν είναι μικρή. Ωστόσο υπάρχει και προβληματισμός, διότι η υποστήριξη σε ανταλλακτικά από Ελληνικής πλευράς, δεν είναι η ίδια που μπορούν να διαθέσουν οι Αμερικανοί για τα δικά τους ιπτάμενα μέσα.

Η διαλειτουργικότητα των Ειδικών Δυνάμεων

Παράλληλα με το «ιπτάμενο ιππικό» στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσει στον Βόλο ενισχυμένος λόχος από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει έδρα την Ιταλία.

  • Οι Marines της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές από το Στρατό Ξηράς θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας, τόσο τους Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όσο και με την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
  • Τα Αμερικανικά Black Hawk και τα Chinook, μαζί με τα Ελληνικά ελικόπτερα θα φορτώνουν μικτό προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων για κοινά γυμνάσια αεροαποβάσεων, μια άσκηση που ταιριάζει απόλυτα στα Ελληνικά δεδομένα κυρίως για την προάσπιση της νησιωτικής ανατολικής επικράτειας.
  • Ήδη για τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων αλλά και για την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων υπάρχει η εμπειρία της χρονιάς που μας πέρασε και την κοινής άσκησης Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία διεξήχθη σε ορεινούς όγκους του Πηλίου και στον Παγασητικό.

Τότε μάλιστα οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος όπου μπορεί κανείς σε πολύ λίγα χιλιόμετρα να μεταβεί από το βουνό στην θάλασσα και το αντίστροφο. Σ’ αυτά τα τοπία που είναι το ένα δίπλα στο άλλο μπορεί ο καθένας να στήσει μεγάλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες χωρίς τεράστιες δαπάνες, όπως συμβαίνει επί Αμερικανικού εδάφους.

“Ετούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”, το μήνυμα του πιλότου από το F-16 (βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: