Ψηφίζουν για νέα ηγεσία οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία: Τα «δίδυμα» που προηγούνται

Από την καταμέτρηση των ψήφων στο SPD. EPA, CARSTEN KOALL, POOL




Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με το μέλος του Προεδρείου του κόμματος Κλάρα Γκέιβιτς και η βουλευτής στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Σάσκια Έσκεν με τον υπουργό Οικονομικών του ίδιου κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς είναι τα δύο ζεύγη υποψηφίων για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την διαδικασία ψηφοφορίας μεταξύ των 425.630 μελών του κόμματος, τα οποία ψήφισαν είτε επιστολικά είτε ηλεκτρονικά.

Για την ανάδειξη του ηγετικού διδύμου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία και η διαδικασία θα επαναληφθεί από 19-29 Νοεμβρίου, ωστόσο το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το καταστατικό του SPD, πρέπει να επικυρωθεί στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 6-8 Δεκεμβρίου.

Οι Σολτς και Γκέιβιτς έλαβαν 22,68%, ενώ οι Έσκεν και Βάλτερ-Μπόργιανς 21,04%. Ακολούθησαν οι Κριστίνα Κάμπμαν (βουλευτής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) και Μίχαελ Ροτ (υφυπουργός Εξωτερικών) με 16,28%, οι Νίνα Σεερ (ομοσπονδιακή βουλευτής) με τον Καρλ Λάουτερμπαχ (αντιπρόεδρο της Κ.Ο.) με 14,63%, οι Πέτρα Κέπινγκ (υπουργός Ενσωμάτωσης της Σαξονίας) και Μπόρις Πιστόριους (υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας) με 14,61% και οι Γκεζίνε Σβαν (ιστορικό στέλεχος του SPD) και Ραλφ Στέγκνερ (αντιπρόεδρος του SPD) με 9,63%. Η συμμετοχή των μελών έφθασε το 53,28%.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η BILD, η διαδικασία έχει ως τώρα στοιχίσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επαναληπτική ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το κόμμα κατά επιπλέον 700.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γερμανία: Κοντά σε ιστορική νίκη η Αριστερά στις αυριανές εκλογές στη Θουριγγία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: