Ψήφισμα Ευρωβουλευτών για τη Συρία: Συζητούν επίσης για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

File Photo: Το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. EPA, PATRICK SEEGER




Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία θα συζητηθούν το πρωί της Τετάρτης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά τη την προγραμματισμένη λήξη της πενθήμερης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον και τις χθεσινές αποφάσεις Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι.

Μιλώντας χθες στην ολομέλεια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε πει ότι «κανένας δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τη λεγόμενη κατάπαυση πυρός» και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση μόνιμα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Μετά τη συζήτηση, την Τετάρτη το πρωί, θα ακολουθήσει ψήφισμα, το οποίο θα υποβληθεί προς ψήφιση στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να επαναλάβουν τη στήριξή τους για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησαν χθες για «λάθος απόφαση» και «βαρύ σφάλμα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δίνεται η εντύπωση ότι η ΕΕ δίνει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρεί.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το κλίμα, τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης αιτούντων άσυλο και τη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών νέων και φοιτητών στο Ιράκ.

ΚΥΠΕ – του απεσταλμένου μας Αντώνη Γκιλδάκη
– Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 23/10/2019

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με τα εγκλήματα πολέμου: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Αμερική (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: