Πρόεδρος Αναστασιάδης για υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για την Τουρκία: Εξέλιξη του διπλωματικού αγώνα

File Photo: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (Α) και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (Δ). ΚΥΠΕ




Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περί στοχευμένων μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των θεματικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη στα πλαίσια του του διπλωματικού αγώνα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.

“Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της εισβολής εις την Συρία”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

  • “Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία, πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ΑΟΖ της είτε δια των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου, είτε των παραβιάσεων στην νεκρή ζώνη”, τόνισε ο Πρόεδρος.
  • “Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης που πραγματικά εξεδηλώθει ομοφώνως από όλους, έχουμε επιτύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκία, η πλήρης υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Σαν αποτέλεσμα έγινε υιοθέτηση του ΣΕΥ, δια των οποίων καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίων προσώπων και εταιριών”, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

“Είναι μια εξέλιξη μέσα στα πλαίσια του αγώνα, του διπλωματικού αγώνα αν θέλετε, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις”, σχολίασε ο Πρόεδρος.

“Αυτό που εκφράζουμε ικανοποίηση είναι για την ομόφωνη στήριξη των εταίρων μας και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες 18/10/2019

Φωτόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν συντονισμένα για ανάσχεση των τουρκικών προκλήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: