Προδρόμου: Εναπόκειται στον Γκουτέρες να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για Κυπριακό

File photo: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα τον ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Φωτογραφία @OffsiteCyNews




Εναπόκειται στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πώς θα κρίνει και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, για τα οποία θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ συνεχίζει την πρωτοβουλία του και επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά επιζητούν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο κατάλληλο κλίμα.
“Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δυο ηγέτες στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως «στόχος είναι να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για το Κυπριακό». Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ συνεχίζει την πρωτοβουλία του, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά επιζητούν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο κατάλληλο κλίμα.

Ερωτηθείς αν η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει παράλληλα τις διαβουλεύσεις της με τις εγγυήτριες δυνάμεις για την άτυπη πενταμερή, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η πληροφόρηση που υπήρχε από την κ. Λουτ όταν ήταν εδώ ήταν ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις».

«Η πληροφόρηση που έχουμε στο μεσοδιάστημα είναι ότι η κ. Λουτ συνεχίζει ενεργά να έχει επαφές. Δεν εναπόκειται σε εμένα να ανακοινώσω ποιες είναι οι δραστηριότητες της κ. Λουτ αλλά στα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε. Πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται μέχρι τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου να υπάρξει και νέα επαφή και συνεργασία με την κ. Λουτ.

Είπε ακόμη, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, πως γνωρίζουμε ότι ο ΓΓ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, “πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαιρετίσει και θεωρεί και ο ίδιος πολύ σημαντικό, διότι δεν θέλουμε να επαναληφθεί η εμπειρία της τελευταίας Διάσκεψης για την Κύπρο με τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν εκεί”.
 
«Άρα λοιπόν εναπόκειται στον ΓΓ πώς θα κρίνει και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Για αυτό στις 25 Νοεμβρίου θα συζητήσει ο ΓΓ και με τις δυο πλευρές τα επόμενα βήματα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ο κίνδυνος και εάν ακόμα συμφωνηθούν οι όροι μεταξύ των δυο ηγετών να επέλθει αδιέξοδο σε μια άτυπη πενταμερή λόγω των κόκκινων γραμμών και των προϋποθέσεων που θέτει η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις με υποθέσεις και εικασίες.

«Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο και είναι δεδομένο είναι η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα πολύ στενός, διαρκώς. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της παρουσίας του στη σύνοδο ΕΕ – Αραβικών κρατών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πιθανότατα και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για την επιστολή που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους μεταξύ 1963 και 1974, ο Εκπρόσωπος είπε πως  αυτό είναι θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών «διότι μιλάμε για μια ακόμα απαράδεκτη και ανιστόρητη και ανυπόστατη ενέργεια της Τουρκίας στην προσπάθειά της να δημιουργεί αντιπερισπασμούς και να δημιουργεί ένα κλίμα έντασης ή να δικαιολογεί κιόλας ακόμα και αυτή την κατοχή στην Κύπρο».

ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΘΝΕ

 

 

Αήθης πρόκληση των Τούρκων στον ΟΗΕ για ΑΟΖ: Η Κύπρος απαντά με νομικά μέτρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: