Προχωρά ολοταχώς το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παρά την κατάπαυση πυρός

File Photo: Ο δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν. EPA, JIM LO SCALZO
Η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο επέκρινε σφοδρά τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ ο αντιπρόεδρος Πενς, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν διχασμένοι. Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί που χαιρέτησαν τη συμφωνία, δήλωσαν ότι τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί και προνοούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, δεν πρόκειται να αποσυρθούν.

Ο γερουσιαστής Λιντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος λίγες μόλις ώρες νωρίτερα είχε καταθέσει με τον δημοκρατικό Κρις Βαν Χόλεν νομοσχέδιο που προνοεί αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, δήλωσε πως επικοινώνησαν μαζί του ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Αντιπρόεδρος Τραμπ και τον ενημέρωσαν.

  • «Φαίνεται πως έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος σε σχέση με την κατάπαυση του πυρός και ελπίζω και για μία βιώσιμη λύση η οποία θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του ISIS και την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων μας», ανέφερε ο γερουσιαστής Γκράχαμ. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τον Πρόεδρο για να οικοδομήσουν πάνω σ’ αυτή τη θετική εξέλιξη, αλλά παραμένει έτοιμος να εργαστεί δικομματικά «ώστε να διασφαλιστεί ότι η τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία θα τερματιστεί χωρίς περαιτέρω στρατηγική ζημιά για τις ΗΠΑ».

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν είπε πως εκτιμά τη σκληρή δουλειά του αντιπροέδρου Πενς και του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να δημιουργήσουν βιώσιμες λύσεις στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από την τουρκική εισβολή.

  • «Ενώ η εκεχειρία των 120 ωρών είναι ευπρόσδεκτη, οι άλλοι όροι καλύπτουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Ερντογάν και θα επιτρέψουν στην Τουρκία να καθαρίσει εθνοτικά ένα μεγάλο αριθμό κουρδικών περιοχών και να οδηγήσει σε αναβίωση του ISIS», είπε.

Εκπρόσωπος του γερουσιαστή Βαν Χόλεν ανέφερε ότι ο γερουσιαστής συνομίλησε με τον Γκράχαμ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν ολοταχώς με το νομοσχέδιό τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρίτς, που επίσης παρουσίασε από κοινού με τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένα συνολικό νομοσχέδιο για τη Συρία και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, με δήλωσή του συνεχάρη τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για τη συμφωνία.
«Οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν απόδειξη μιας πολύ ρευστής κατάστασης και οι προσεχείς ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς απομένει να δούμε αν η Τουρκία τηρήσει τους όρους της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με το γερουσιαστή Μενέντεζ και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων πάνω στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν, ως μέσο υποστήριξης της συμφωνίας του Προέδρου και για να εξασφαλιστεί ένας αριθμός σημαντικών προνοιών οι οποίες σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

“Υπάρχουν άλλα ζητήματα προφανώς, πέραν της κατάπαυσης του πυρός, που πρέπει να αντιμετωπιστούν”, είπε ο γερουσιαστής Ριτς, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτά την ασφάλεια των κρατουμένων μαχητών του ISIS και την ασφάλεια των Κούρδων. “Αυτό το νομοσχέδιο θα ενθαρρύνει τα μέρη να αγκαλιάσουν όχι μόνο μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μια συνολική λύση στη διαμάχη εκεί”.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός. Απλά έχεις εκατό τόσες ώρες προθεσμία να φύγεις, πριν σε σκοτώσουν», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι η καλύτερη λύση είναι η προώθηση του νομοσχεδίου Ριτς – Μενέντεζ

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν προνοεί κατάπαυση του πυρός και ανέφερε ότι «αυτό που κάναμε στους Κούρδους θα παραμείνει ως κηλίδα αίματος στα χρονικά της ιστορίας των ΗΠΑ».

“Είμαστε στα πρόθυρα μιας πιθανής εθνοκάθαρσης, ακόμη και γενοκτονίας που θα είναι επαίσχυντη καθ `όλη την ιστορία”, δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, μετά από εμπιστευτική ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ και τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

«Απάτη» χαρακτήρισαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη συμφωνία, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ παλινδρομεί. Η απόφαση του Προέδρου να ακυρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη βίαιη επίθεση στους Κούρδους εταίρους μας, σε αντάλλαγμα για μια πλαστή εκεχειρία, υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους μας και στους αντιπάλους μας ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ του τα έδωσε όλα», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή δήλωση των δημοκρατικών ηγετών του Κογκρέσου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΗΠΑ 18/10/2019

Τα δώρα του Τραμπ στον Ερντογάν: Απάτη η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λένε μέλη του Κογκρέσου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal