Πράσινο φως; Η Τουρκία θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Tasos Katopodis / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

“Σήμερα (χθες) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία“, αναφέρει ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον).

  • Εκφράζονται φόβοι ότι η ανακοίνωση αυτή, που είναι γραμμένη στην ακαταλαβίστικη γλώσσα του κ. Τραμπ, σημαίνει μία νέα προδοσία των Κούρδων.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, η Αμερική, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις του κ. Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο εγκαταλείπει στην τύχη τους τους μαχητές του YPG, που νίκησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία συμφώνησε να δώσει χρόνο στους Αμερικανούς να αποσυρθούν πριν ξεκινήσει η εισβολή στη Βόρεια Συρία. Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από την επίμαχη περιοχή, αλλά δεν θα αποχωρήσουν ακόμα από τη Συρία. Εάν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι συγκρουστούν, όπως αναμένεται, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα αναμειχθούν στη σύγκρουση αυτή.

Χθες η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τον άλλο μήνα τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την τουρκική πληροφορία.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής:

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει στο έδαφος «Χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, από τα οποία ήρθαν πολλοί αιχμαλωτισμένοι μαχητές του ISIS, για να τους πάρουν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν και αρνήθηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τους κρατήσουν για κάτι που θα μπορούσε να είναι για πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS στην περιοχή που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα των Χαλιφάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Σύμφωνα με παρατηρητές, η τελευταία παράγραφος μπορεί να υπονοεί ότι μεταβιβάζει το μείζον πρόβλημα των τζιχαντιστών στην Τοιυρκία. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε η ανακοίνωση μπορεί να περιέχει και εκβιασμό, όχι μόνο προς τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και την Άγκυρα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων την Κυριακή το βράδυ ανέφερε ότι είχαν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους στην πρόταση των ΗΠΑ για τον “μηχανισμό ασφαλείας” κατά μήκος των συνόρων.

Σημειώνει: “Αλλά οι απειλές του Ερντογάν αποσκοπούν να αλλάξουν τον μηχανισμό ασφαλείας σε μηχανισμό θανάτου, να εκτοπίσουν τους ανθρώπους μας και να αλλάξουν τη σταθερή και ασφαλή περιοχή σε μια περιοχή συγκρούσεων και μόνιμου πολέμου”.

Προειδοποιούν ότι μια τουρκική στρατιωτική εισβολή θα μπορούσε να σβήσει τα κέρδη κατά της ISIS και να καταστήσει τη Συρία “μόνιμο χώρο σύγκρουσης”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

White House – Office of the Press Secretary
October 6, 2019

Statement from the Press Secretary

Today, President Donald J. Trump spoke with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey by telephone. Turkey will soon be moving forward with its long-planned operation into Northern Syria. The United States Armed Forces will not support or be involved in the operation, and United States forces, having defeated the ISIS territorial “Caliphate,” will no longer be in the immediate area.

The United States Government has pressed France, Germany, and other European nations, from which many captured ISIS fighters came, to take them back, but they did not want them and refused. The United States will not hold them for what could be many years and great cost to the United States taxpayer. Turkey will now be responsible for all ISIS fighters in the area captured over the past two years in the wake of the defeat of the territorial “Caliphate” by the United States.

Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν για τη ‘’ζώνη ασφαλείας’’: Η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: