Πούτιν κατά Γκρέτα Τούνμπεργκ: Καλό κορίτσι αλλά ένας ενήλικας να της εξηγήσει τον κόσμο

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, GERARD JULIEN, POOL MAXPPP OUT




Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος και δήλωσε πως “δεν συμμερίζεται τον γενικό ενθουσιασμό” για την πρόσφατη ομιλία της 16χρονης Σουηδής ακτιβίστριας για το Κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Τούνμπεργκ που απέσπασε επαίνους από τους παγκόσμιους ηγέτες με την διάσημη πλέον ομιλία της για την κλιματική αλλαγή ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ – την ομιλία που πλέον αναφέρεται με τίτλο “Πώς Τολμάτε!” –  φαίνεται πως δεν ενθουσιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρότι μίλησε με καλά λόγια για το 16χρονο κορίτσι, ο Πούτιν ήταν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τις απόψεις της για την κλιματική αλλαγή. ”

Η ομιλία της Τούνμπεργκ  στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα την καθιέρωσε ίσως στην κορυφή των ακτιβιστών για το κλίμα παγκοσμίως και αγαπητό πρόσωπο στα ΜΜΕ.

  • “Μπορεί να σας απογοητεύσω αλλά δεν συμμερίζομαι τον γενικό ενθουσιασμό για την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπερ”, είπε ο Πούτιν σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα την Τετάρτη.

“Κανείς δεν έχει εξηγήσει στη Γκρέτα ότι ο σύγχρονος κόσμος είναι περίπλοκος και διαφορετικός και… οι άνθρωποι στην Αφρική ή σε πολλές Ασιατικές χώρες θέλουν να ζήσουν στο ίδιο επίπεδο πλούτου όπως στη Σουηδία”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο οικολογικός ακτιβισμός της Τούνμπεργκ έχει δεχθεί επικρίσεις  από πολλές πλευρές επειδή επικεντρώνει στον δυτικό κόσμο, αγνοώντας την ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον από λιγότερο πλούσιες χώρες οι οποίες βρίσκονται σήμερα στην δική τους βιομηχανική επανάσταση.

Οι προσεκτικές διατυπώσεις του Πούτιν δεν κρύβουν τον έντονο σκεπτικισμό του έναντι της Τούνμπεργκ, καθώς είπε πως ενώ οι νέοι που ενεργοποιούνται για το περιβάλλον πρέπει να υποστηρίζονται,  “όταν κάποιος χρησιμοποιεί παιδιά και εφήβους για προσωπικό όφελος, το μόνο που του αξίζει είναι να καταδικαστεί”.

  • “Είμαι σίγουρος ότι η Γκρέτα είναι ένα ευγενικό και ειλικρινές κορίτσι” είπε ο Πούτιν και κατέληξε: “Όμως οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μην φέρουν εφήβους και παιδιά σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις”…

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι ο μοναδικός που εκφράζει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο της 16χρονης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να φτάνει σε σημείο μέχρι και να την χλευάσει, όπως έκανε και ο Μαξίμ Μπερνιέ, μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, ο οποίος την αποκάλεσε «κινδυνολόγο και πνευματικά ανισόρροπη».

Με πληροφορίες από Reuters, Russia Today

Αυξήθηκαν τα αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά εξαιτίας των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: