Πότε θα σοβαρευτούμε οι Έλληνες; Οι Τούρκοι ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν, όχι να κτίζουν…

File Photo: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Ειρηνευτική επιχείρηση ονόμασαν, την στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο οι Τούρκοι, το 1974! Ειρηνευτική επιχείρηση ονομάζουν και την στρατιωτική εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο έδαφος της Συρίας!

Η φρίκη του πολέμου με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις που παρακολουθήσαμε άναυδοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ξυπνά μέσα μας τις πικρές μνήμες του ΄74. Ας μη μας ξεγελούν τα ψεύτικα συνθήματα τους. Αυτοί ήταν πάντα οι Τούρκοι! Σφαγείς των λαών, οδοστρωτήρες της προόδου και καταστροφείς του πολιτισμού. Οι Τούρκοι δεν ξέρουν να κτίζουν, ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν…

  • Είναι παρανοϊκός ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν πολλοί. Παρανοϊκή είναι ολόκληρη η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
  • Η απόφαση για εισβολή στα εδάφη της Συρίας δεν είναι απόφαση μόνο του τούρκου προέδρου. Για την εισβολή στην Συρία συμφωνεί ολόκληρη η Τουρκιά, λαός (θυμηθείτε το στρατιωτικό χαιρετισμό των ποδοσφαιριστών της εθνικής Τουρκίας) και ηγεσία. Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας! Απύθμενο το θράσος τους. Στην πραγματικότητα τρομοκράτης είναι η ίδια η Τουρκία

Η μέθοδος εξόντωσης των Κούρδων ίδια όπως παλιά. Οι Τούρκοι ενεργούν πάντα βάση καλά οργανωμένου σχεδίου. Προκαλώντας τον πανικό αναγκάζουν τους άμαχους να εγκαταλείψουν τις υπό κατάληψη περιοχές. Ό,τι ακριβώς έκαναν στην Σμύρνη το 1922, στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο το 1955, το 1964 και μεθύστερα και στην Κύπρο το 1974, προκειμένου να αναγκάσουν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Έσφαζαν, εκτελούσαν εν ψυχρώ, και ατίμαζαν αδιακρίτως.

Ο λόγος της εισβολής στην Συρία δεν είναι ασφαλώς αυτός που επικαλούνται οι Τούρκοι.

  • Η Τουρκία στην πραγματικότητα θέλει να μηδενίσει κάθε πιθανότητα δημιουργίας και εδραίωσης της Κουρδικής αυτονομίας. Ο φόβος της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ενώνει, εξάλλου, το κυβερνητικό ισλαμιστικό AKP με το ρεπουμπλικάνικο κεμαλικό CHP, που δεν έχει ψελλίσει λέξη κατά της τουρκικής επέμβασης, η οποία βάσει του Διεθνούς Δικαίου (που κατάντησε κωμωδία) είναι παράνομη.

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι αριθμούν συνολικά 25 εκατομμύρια (15 εκ. στην Τουρκία, 2 εκ. στην Συρία, 8,5 στο ΙΡΑΚ και μισό εκ. στη διασπορά). Και η Τουρκία τους απαγορεύει να έχουν τη δική τους πατρίδα! Στην Κύπρο όμως διεκδικεί ανεξάρτητο τουρκικό κράτος για μια μειονότητα ελληνικής μάλιστα καταγωγής, όπως μαρτυρούν η ιστορία και η επιστήμη!

 Η αλλοπρόσαλλη στάση των ισχυρών

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι ισχυροί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας.

Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, που άναψε το «πράσινο φως» (κι ας το αρνείται) για την τουρκική εισβολή, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία. Στάχτη στα μάτια τα μέτρα Τραμπ και δώρο στην Άγκυρα η αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή.

  • Ο Τραμπ φαίνεται να χαρίζει στην Τουρκία την Βόρεια Συρία και μαζί τους Κούρδους (οι Κούρδοι θα έπρεπε να περιμένουν ότι βάζοντάς τους οι Η.Π.Α. στη ζυγαριά με την Τουρκία, αργά ή γρήγορα θα τους εγκατέλειπαν) που για χάρη των Αμερικανών αφάνισαν το Ισλαμικό Κράτος του ISIS. 11.000 μαχητές, άνδρες και γυναίκες έχασαν οι Κούρδοι στη μάχη που έδωσαν και κέρδισαν κατά του Ισλαμικού Κράτους! Αποτέλεσμα αυτής της αδυσώπητης μάχης ήταν Ο ISIS να ηττηθεί κατά κράτος. Σχεδόν εξαφανίστηκε.

Κι όμως Αμερικανοί φέρνουν ξανά τους τρομοκράτες στο προσκήνιο!

Και οι Ρώσοι;

Ενώ αρχικά έδειχναν να κάνουν πλάτες στον Ερντογάν, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν ραγδαίως κι ριζικά. Όπως γράφει στο «Θέμα» η Νεφέλη Λυγερού: «Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, στην Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως “απαράδεκτες” τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία».

  • Η Δαμασκός ακούει τη Μόσχα και ελπίζει ότι ο Πούτιν θα τη βοηθήσει να πάρει τα εδάφη της πίσω από την Τουρκία στο τέλος της επιχείρησης. Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει άρδην την ήδη πολύ ρευστή κατάσταση στο μέτωπο  της Β. Σύριας.

Και μετά την Συρία

Οι μεικτές ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα σίγουρα θα μας δημιουργήσουν νέα μεγαλύτερα προβλήματα. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι αυτό που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τον «Πορθητή» και το «Γιαβούζ». Και φυσικά η αμφισβήτηση της «Λωζάνης» από τον Ερντογάν. Όταν τελειώσουν με τη Συρία υποστηρίζουν πολλοί (και μακάρι να διαψευσθούν),  έρχεται η δική μας σειρά… Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι μας περιμένει ένας εφιαλτικός Γολγοθάς!

  • Η Τουρκία, γράφει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, ξετυλίγει τη νέα της στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο. Για να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να αναστοχαστούμε όλες τις πολιτικές που ακολουθήσαμε τα τελευταία 45 χρόνια. Και να σοβαρευτούμε ασφαλώς.

Υστερόγραφο: Κρατήστε κι αυτή τη δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος από την Ρόδο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών». Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια ο Ρώσος πρέσβης. Και ο νοών νοείτω!

(*)Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

Το ερώτημα είναι πάλι επίκαιρο: Γιατί δεν πέταξαν τα ελληνικά F-16 στον ουρανό της Κύπρου;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: