Πορτογαλία: Η χώρα του φελλού & του Κριστιάνο, που αγαπούν Κινέζοι επενδυτές & συνταξιούχοι

O Κριστιάνο Ρονάλντο είναι το γνωστότερο… προϊόν της σύγχρονης Πορτογαλίας. Φωτογραφία: EPA, JEAN-CHRISTOPHE BOTT




Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Πορτογαλία, έναν φορολογικό παράδεισο για τους συνταξιούχους της Ευρώπης που άνοιξε διάπλατα τις πύλες του στα κινεζικά κεφάλαια.

Μια χώρα που μπήκε σε μνημόνιο αλλά βγήκε γρήγορα αν και ακόμη προσπαθεί να αποκαταστήσει τις μεγάλης της απώλειες. Μια χώρα που κινήθηκε συντεταγμένα και προέταξε το εθνικό καθήκον.

Η χώρα του Κριστιάνο Ρονάλντο, που αποτελεί το πλέον γνωστό της «προϊόν» παγκοσμίως η χώρα που βρίσκεται στα περισσότερα μπουκάλια κρασιού του πλανήτη.

Ακολουθούν πέντε σημαντικά στοιχεία για τη χώρα.

Παράδεισος των συνταξιούχων 

Ήλιος, θάλασσα, κόστος διαβίωσης αλλά κυρίως… φορολογία, δημοσιονομική πολιτική. Η Πορτογαλία προσήλκυσε τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Ευρωπαίους συνταξιούχους, γεγονός για το οποίο αποκαλείται μερικές φορές “Φλόριντα της Ευρώπης”.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η χώρα είχε παραχωρήσει το 2009 σε αυτούς τους συνταξιούχους κυρίως Γάλλους, Βρετανούς και Ιταλούς 10 χρόνια απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Ένα σχέδιο δράσης που είχε στόχο να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να ενισχύσει την αγορά ακινήτων.

Αποτέλεσμα: σχεδόν 10.000 ανάμεσά τους όρισαν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που χρονολογούνται το 2017. Η πρωτεύουσα Λισαβόνα και τα παραθαλάσσια θέρετρα στο Αλγκάρβε, στον νότο, είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές.

Κινεζικό γουάν σε συνεχή ροή

Καθώς οι υποψήφιοι ήταν έτοιμοι να επενδύσουν σε μια από τις χώρες τις πλέον πληγείσες σκληρά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η Πορτογαλία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στα κινεζικά κεφάλαια από το 2011 για να διασώσει διάφορους τομείς της οικονομίας της.

Κινεζικοί όμιλοι έγιναν οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Energias de Portugal (EDP), της διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Redes Energeticas Nacionais (REN), της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας Banco Comercial Portugues (BCP) και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας (Fidelidade).

Οι επενδύσεις επιχειρήσεων ή πολιτών από την Κίνα στην Πορτογαλία υπολογίζονται σήμερα από τη Λισαβόνα σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής

Ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ το 1949 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1986, η Πορτογαλία τοποθέτησε τα τελευταία χρόνια προσωπικότητές της στην ηγεσία διεθνών οργανισμών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες είναι Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 2017. Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μάριο Σεντένο έγινε πρόεδρος του Eurogroup την ίδια χρονιά και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) από το 2018. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014.

Η χώρα που βρίσκεται… παντού στον κόσμο

Η Πορτογαλία έχει 10,2 εκατομμύρια κατοίκους και σχεδόν 2,2 εκατομμύρια υπηκόους που ζουν ανά τον κόσμο, από τους οποίους 1,5 εκατομμύριο στην Ευρώπη.

Συνυπολογίζοντας και τους απογόνους των μεταναστών, αυτή η διασπορά ανέρχεται σε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη πορτογαλική κοινότητα, που αριθμεί περισσότερους από 600.000 πολίτες. Στο Λουξεμβούργο οι Πορτογάλοι αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου.

Ανάμεσα σε αυτούς τους Πορτογάλους του εξωτερικού, 1,4 εκατομμύριο καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή, ανάμεσά τους 400.000 στη Γαλλία.

Πρώτος παραγωγός φελλού παγκοσμίως

Με τα μεγάλα της δάση από φελλοφόρους δρύες -που καλύπτουν συνολικά έκταση σχεδόν 7.370.000 στρεμμάτων και είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως- η Πορτογαλία έγινε ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του φελλού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως πώμα στις φιάλες των κρασιών ή ως μονωτικό.

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση για τον Φελλό, η χώρα είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως με 100.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας δηλαδή το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, και πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως με ένα μερίδιο 62,4% επί των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / ΑΓ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: