Ποιος ήταν ο αιμοσταγής αλ Μπαγκντάντι: Γιατί ο θάνατός του είναι τόσο σημαντικός για τη Δύση

File photo: Μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του αλ Μπαγκντάντι. photo via Twitter




Αυτοανακηρυγμένος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, ο αλ Μπαγκντάντι, δεν ήταν απλώς ηγέτης του τρομοκρατικού ISIS, αλλά και σύμβολο για τους πιστούς του λόγω των “ηρωικών” γι’ αυτούς πεπραγμένων του, δηλαδή φόνων, αποκεφαλισμών, λεηλασιών, κακοποιήσεων και διασποράς τρόμου και φόβου παγκοσμίως.

Ο Μπαγκντάντι, ήταν το σύμβολο της  αιμοσταγούς ισλαμιστικής τρομοκρατίας για την Ουάσιγκτον και τη Δύση ευρύτερα.

Ποιος ήταν ο αλ Μπαγκντάντι;

Πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, 1971. Αν και  κακός μαθητής, του οποίου η προβληματική όραση τον απέκλεισε από τις τάξεις του ιρακινού στρατού, αναδύθηκε στην διοίκηση της μεραρχίας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και στη συνέχεια αποχώρησε από τις τάξεις της για να οργανώσει το Ισλαμικό Κράτος (Isis).

Τον Ιούλιο του 2014, λίγο μετά την ανακοίνωση τουIsis ότι εγκαθίδρυσε χαλιφάτο στην Συρία και το Ιράκ, ο Μπαγκντάντι έβγαλε κήρυγμα από τέμενος στην καταληφθείσα ιρακινή πόλη της Μοσούλης.

Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών του και ανακήρυξε τον εαυτό του χαλίφη: πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.

Η αυτοανακήρυξή του απορρίφθηκε σχεδόν από το σύνολο των ισλαμικών θρησκευτικών αρχών αλλά το χαλιφάτο του έγινε ο μαγνήτης χιλιάδων ξένων μαχητών και μαχητριών.

Η οργάνωσή του δεν προσπάθησε μόνο να καταλάβει εδάφη αλλά να τα συγκροτήσει και διοικήσει ως κρατική υπόσταση, εφαρμόζοντας ένα βάρβαρο δικαστικό σύστημα και σκληρή φορολογία.

Το τρομοκρατικό του μόρφωμα συνέχιζε να καταλαμβάνει εδάφη, να παίρνει υπό τον έλεγχό του πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα αερίου αλλά και να υποδουλώνει στο πέρασμά του χιλιάδες γυναίκες.

Ο Μπαγκντάντι εθεάθη δημοσίως άλλη μια φορά, σε ένα 18λεπτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε φέτος τον Απρίλιο. Από το  2016 είχε επικηρυχθεί έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λέγεται ότι είχε υποστεί πολλούς τραυματισμούς στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών και μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν κατά καιρούς φήμες ότι είχε σκοτωθεί, αλλά συνέχιζε να επανέρχεται με ηχογραφημένα μηνύματα και βίντεο.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο  Isis παρέδωσε το τελευταίο του οχυρό στην συριακή πόλη Μπαγκούζ, σηματοδοτώντας έτσι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μπαγκντάντι και τις δυνάμεις του. Ομως είχε και μεγάλη συμβολική σημασία: δεν μπορούσε να διακηρύξει πλέον να δηλώνει την ύπαρξη του χαλιφάτου.

Η ήττα εκείνη ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπαγκντάντι μέσα σε πέντε χρόνια. Κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο επεχείρησε να ενισχύσει την εικόνα της εξουσίας του τόσο εντός του Isis όσο και εκτός και να επιδείξει ότι η οργάνωσή του εξακολουθεί να υπάρχει, έστω χωρίς εδάφη.

Ο Μπαγκντάντι δεν ήταν μόνον ένας επιχειρησιακός ηγέτης, αλλά το σύμβολο των τζιχαντιστών: ισχυριζόταν ότι προέρχεται από την ίδια φυλή με τον προφήτη Μωάμεθ, ότι ήταν απόγονος του εγγονού του προφήτη και ότι επαξίως ήταν ο ιδεολογικός και θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων.

Η τρομοκρατική οργάνωση του Μπαγκντάντι απέκτησε φρικτή φήμη με τους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλει και Στήβεν Σότλοφ.

Επίσης, στην αιμοσταγή του φαρέτρα συμπεριλαμβάνονταν οι εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον δυτικών χωρών, συχνά με τη χρήση προπαγανδιστικών βίντεο.

Η τρομοκρατική του οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων βομβιστών καμικάζι στο Παρίσι, όπου περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2015, αλλά και της ένοπλης επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον  49 άνθρωποι το 2016.

Με πληροφορίες από The Guardian, Sky.com, Reuters

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: