Περισσότερες διευκρινίσεις από τον Ερντογάν για τα σχέδιά του στη Συρία ζητά η Μόσχα

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL




Λίγες ώρες πριν την συνάντηση  που θα έχουν αργότερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Σόστσι, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ελπίζει ο Τούρκος πρόεδρος να μπορέσει – στη διάρκεια της συνάντησης – να δώσει στον Ρώσο ομόλογό του περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της Άγκυρας για τη βόρεια Συρία .

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν αναφορικά με τη Συρία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα παρακολούθησε την ανταλλαγή σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Είναι η δεύτερη φορά που το Κρεμλίνο δηλώνει “εν αναμονή” ενημέρωσης από την Αγκυρα τόσο για την εισβολή της στη Συρία όσο και για τα γενικότερα σχέδιά της στην περιοχή.

“Η Ρωσία θέλει να συζητήσει την κατάσταση στην βορειοανατολική Συρία προκειμένου να αντιληφθεί καλύτερα τα γεγονότα και να λάβει ενημέρωση για τα σχέδια της Τουρκίας και να τα συγκρίνει με τα γενικά σχέδια για την προώθηση πολιτικής διευθέτησης στη Συρία” , κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Μετά την κήρυξη την Πέμπτη κατάπαυσης πυρός για 120 ώρες –έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ– οι κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να απομακρύνονται από την περιοχή στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” στη βορειοανατολική Συρία, όμως ο Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι η τουρκική επιχείρηση στην περιοχή θα συνεχιστεί, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις της Ουάσινγκτον.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ να δημιουργηθεί μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- Sputnik

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία: Στις 22.00 απόψε λήγει η εκεχειρία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: