Περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων κατήγγειλε στο ευρωκοινοβούλιο ο Αλαβάνος

Άποψη του ευρωκοινοβουλίου. EPA, OLIVIER HOSLET




Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με «την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ» στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση “τη νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στη δράση των συνδικάτων και στο δικαίωμα στην απεργία”.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος στην ομιλία του, ανέφερε συγκεκριμένα ότι “η πανάκεια που προτείνει η έκθεση είναι η αυστηρότερη εφαρμογή των εξειδικευμένων συστάσεων της Κομισιόν κατά χώρα” επισημαίνοντας στη συνέχεια:

“Όμως, βάσει οδηγιών της ΕΕ, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται περαιτέρω, η κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιείται σαν αποτέλεσμα του ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος και μειώνονται οι συντάξεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διαλύονται, μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στη δράση των συνδικάτων, περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνονται οι απολύσεις”.

“Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Δικαιωμάτων, η λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση του συνόλου των δικαιωμάτων προς τα κάτω, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τη νεολαία.

Τη στιγμή που στην ΕΕ ζουν πάνω από 100 εκατομμύρια φτωχοί, 20 εκατ. άνεργοι, 5 εκατ. άστεγοι, το 1/3 των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, είναι με ελαστικές σχέσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ο μέσος μισθός υποχωρεί.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ, εξειδικευμένα σε κάθε χώρα, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με στόχο να στηριχτεί η κερδοφορία των ομίλων, καθώς στο βάθος διακρίνεται νέα καπιταλιστική κρίση” τόνισε ο Λ Νικολάου-Αλαβάνος.

“Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ πρέπει συλλογικά, οργανωμένα να απαντήσουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα τους, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για μόνιμη, σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, δωρεάν περίθαλψη-ασφάλιση με ευθύνη του κράτους” κατέληξε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη-γ.γ. ΝΑΤΟ σε Τουρκία-μεταναστευτικό: Ζητούν σεβασμό διεθνούς δικαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: