Πατέντα για την περιοχή: Η Τουρκία επιβάλλει τετελεσμένα διά της ισχύος εφαρμόζοντας σχέδια

File Photo: Ο Ερντογάν έλαβε στην ουσία το πράσινο φως για το νέο έγκλημά του στην Συρία, τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη Μόσχα. Φωτογραφία, Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία προχωρεί εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει στην περιοχή. Επιχειρεί να επιβάλει διά της ισχύος νέα τετελεσμένα και να εδραιωθεί ως κυρίαρχη δύναμη.

  • Προχώρησε εδώ και καιρό και εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να αμφισβητήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, βάζοντας χέρι στον φυσικό πλούτο της χώρας. Παράλληλα, προβαίνει σε βήματα προώθησης θέσεων και στη νεκρή ζώνη. Την ίδια ώρα, οι εξαγγελθείσες κινήσεις της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία έγιναν πραγματικότητα με την εισβολή και τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα του μεταναστευτικού για να φοβερίσει τους Ευρωπαίους ότι θα τους στείλει 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ώστε να κερδίσει χρόνο για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του στη Βόρεια Συρία. Ήδη, κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν «τσιμπήσει» στον εκβιασμό της Άγκυρας. Το μεταναστευτικό, πάντως, θα προσπαθήσει να θέσει η Λευκωσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Άγκυρας στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς αναμένονται αντιδράσεις από εταίρους.

Ωστόσο, η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, λίγες ημέρες μετά την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι αδειοδοτημένο στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI, διαμορφώνει ένα διαφορετικό κλίμα. Σαφώς και ενισχύει την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλέον, δύσκολα κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το τουρκικό πάρτι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μεμονωμένο γεγονός.

  • Επιστολή για την Αμμόχωστο

Το κατοχικό καθεστώς ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προθέσεις του αναφορικά με την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με επιστολή που έχει στείλει στις 4 Οκτωβρίου ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο κατοχικός αξιωματούχος ισχυρίζεται στην επιστολή πως ούτε η Τουρκία ούτε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα ή έλεγχο στη βόρεια Κύπρο. Προφανώς θέλησε να προαναγγείλει πως σε περίπτωση που τελικά εποικίσουν την περίκλειστη περιοχή, αυτή θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους.

Σημειώνει δε, πως η παρουσία του τουρκικού στρατού έγινε με τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Στην Αθήνα δεν έχουν μόνο συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο αλλά και μεγάλες ευθύνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: