Παρέμβαση Μογκερίνι: H τουρκική επέμβαση μπορεί να ανοίξει νέο δραματικό κεφάλαιο…

Η Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε ότι οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας στρατιωτικής δράσης είναι σαφείς για όλους. EPA, ANDRE PAIN




“Η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να ανοίξει ένα νέο δραματικό κεφάλαιο στην ήδη πολύ σκοτεινή ιστορία του συριακού πολέμου” προειδοποίησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, απευθυνόμενη σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την τουρκική επέμβαση.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε ότι “οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας στρατιωτικής δράσης είναι σαφείς για όλους – τουλάχιστον είναι πολύ σαφείς για εμάς – οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές από ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική και στρατηγική άποψη” και “για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τη μονομερή στρατιωτική της δράση”.

“Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη πίσω από αυτόν τον στόχο και σήμερα έχω εκδώσει σαφή δήλωση εξ ονόματος των 28 κρατών μελών για να επιβεβαιώσω και να καταστήσω εξαιρετικά την κοινή μας θέση. Τα πέντε συντονιστικά κράτη μέλη της ΕΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ζητήσει επισήμως να φέρουν το ζήτημα μπροστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα συμβεί αύριο”, ανακοίνωσε.

Μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ, η Φ.Μογκερίνι επανέλαβε τη δημόσια δήλωσή την οποία εξέδωσε λίγη ώρα πριν εξ ονόματος των Κρατών Μελών, και τόνισε ότι “οι νέες ένοπλες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά θα επιδείνωσαν πρώτα απ `όλα τα βάσανα του πληθυσμού και θα προκαλέσουν περαιτέρω εκτοπισμό”.

Σημείωσε δε ότι “αυτή η νέα κλιμάκωση προσθέτει ακόμη ένα άλλο εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, μετά από τις θετικές ειδήσεις μόλις πριν από δύο εβδομάδες μιας ενδοσυριακής συμφωνίας για μια συνταγματική επιτροπή”.

Επιπλέον “η μονομερής δράση της Τουρκίας απειλεί επίσης την πρόοδο που έχει επιτύχει ο Παγκόσμιος Συνασπισμός για να νικήσει τον Da`esh, του οποίου αποτελεί μέλος η Τουρκίας” και “θα υπονομεύσει την ασφάλεια των τοπικών εταίρων του Συνασπισμού, δηλαδή των κουρδικών δυνάμεων, και θα διακινδυνεύσει την παρατεταμένη αστάθεια στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για την αναζωπύρωση του Da`esh”, προειδοποιεί.

“Ας μην ξεχνάμε ότι ο Da`esh εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια”, υπενθύμισε.

“Γνωρίζουμε επίσης την πρόθεση της Τουρκίας, μεσοπρόθεσμα, να τοποθετήσει Σύρους πρόσφυγες κατά μήκος των συνόρων. Είναι εξαιρετικά απίθανο η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται από την Τουρκία, να ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων, όπως ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες”, ξεκαθάρισε η Φ.Μογκερίνι και τόνισε ότι “είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς τέτοιες επιστροφές θα μπορούσαν να είναι είτε ασφαλείς, είτε εθελοντικές είτε με οποιοδήποτε τρόπο αξιοπρεπείς. Η μαζική επανεγκατάσταση σε κλίμακα που προτείνει η Τουρκία θα αποσταθεροποιούσε επίσης βαθιά μια ήδη εύθραυστη περιοχή. Οποιαδήποτε προσπάθεια για δημογραφική αλλαγή θα ήταν απαράδεκτη για εμάς”, ξεκαθάρισε.

Η Φ.Μογκερίνι υπενθύμισε ότι ως ΕΕ “υποστηρίξαμε πάντα την Τουρκία για τη φιλοξενία τριών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, παρέχοντάς τους καταφύγιο, βοήθεια και υπηρεσίες”.

“Ωστόσο, όπως είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ πριν από λίγες ώρες σε αυτό το ημικύκλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα χρηματοδοτήσει την υποδομή για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων στη βορειοανατολική Συρία”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παράσχει σταθεροποίηση ή αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου αγνοούνται ή ακόμη χειρότερα υπονομεύονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών”, διευκρίνισε.

“Πέραν των σοβαρών ανθρωπιστικών και επιπτώσεων ασφαλείας, η τουρκική εισβολή μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συνταγματική επιτροπή να ξεκινήσει το έργο της”, προειδοποίησε η Μογκερίνι.

“Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ήμασταν στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου λάβαμε την ενθαρρυντική ανακοίνωση ότι το καθεστώς και η αντιπολίτευση στη Συρία είχαν φτάσει στην πρώτη τους συμφωνία από την αρχή του πολέμου, χάρη στη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που έχουμε που υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια”, δήλωσε.

“Είχαμε ξεκαθαρίσει τότε και πάντα ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, αλλά ένα πολύ σημαντικό, ένα πραγματικό πρώτο βήμα για να επιτρέψουμε σε ολόκληρη τη χώρα μια πιθανή πολιτική λύση της σύγκρουσης”.

“Τώρα, προσβλέπουμε στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στη Γενεύη – και θα ήθελα να πω ότι προσβλέπουμε – ενδεχομένως ακόμη και πριν από τα τέλη Οκτωβρίου”, ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

“Ελπίζουμε ότι η τουρκική επίθεση δεν θα καθυστερήσει την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο”, ανέφερε.

“Ζητούμε από την Τουρκία να προβεί σε άμεση παύση των εχθροπραξιών. Μια αποσταθεροποιημένη βορειοανατολική Συρία, με νέες εθνοτικές εντάσεις και αναζωπύρωση της τρομοκρατικής απειλής, σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας”, προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι “η Τουρκία υπήρξε πάντα ένας βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας αποφασιστικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή”.

“Ωστόσο, οι θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και όχι με στρατιωτική δράση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Καλούμε όλους να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία”, σημείωσε.

“Ο στόχος μας παραμένει να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να οικοδομήσει μια ενωμένη, κυρίαρχη, δημοκρατική και αποκλειστική Συρία”, δήλωσε.

“Μια βιώσιμη λύση στη συριακή κρίση δεν θα έρθει με στρατιωτικά μέσα. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σαφές σε όλους, τουλάχιστον αυτό είναι πολύ σαφές για εμάς τους Ευρωπαίους. Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Συρία είναι η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”, ξεκαθάρισε.

“Ο άμεσος στόχος μας τώρα είναι να αποφύγουμε νέες ένοπλες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά της Συρίας, να τις σταματήσουμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάλεσα τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen να μας ακολουθήσει στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουμε μαζί την πορεία προς αυτή την κρίσιμη στιγμή”, ανακοίνωσε η Φ.Μογκερίνι.

“Η σύγκρουση στη Συρία δεν θα τερματιστεί από τα όπλα. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τη μεσολάβηση και την πραγματική συμφιλίωση εντός της συριακής κοινωνίας. Η σύγκρουση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

“Θα συνεχίσουμε επίσης να είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας, να ενημερώνουμε προφανώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάθε σχετική εξέλιξη και να συζητήσουμε μαζί του τη μελλοντική πορεία και νομίζω ότι η θέση μας ήταν πολύ σαφής από την αρχή των εξελίξεων αυτών”, κατέληξε η Φ.Μογκερίνι.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Μογκερίνι για την επίθεση της Τουρκίας: “Να σταματήσει άμεσα τη δράση της στη Συρία”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: