Παράνοια: Ο Τράμπ σκέφτεται τώρα να αφήσει Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Συρία!

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς και την θυγατέρα του και σύμβουλο του, Ιβάνκα Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Official White House Photo by Joyce N. Boghosian




Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ φέρεται να εξετάζει ένα σχέδιο που θα αφήνει μια μικρή δύναμη περίπου 200 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Συρία.

Εάν ο κ. Τραμπ εγκρίνει την πρόταση να αφήσει μερικές εκατοντάδες δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην ανατολική Συρία, θα σηματοδοτήσει για δεύτερη φορά σε 10 μήνες που ανατρέπει τις εντολές του. Ως γνωστόν, και την προηγούμενη φορά είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μία συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών. Λίγες μέρες μετά άλλαξε την απόφασή του.

  • Η εφημερίδα New York Times έγραψε την Κυριακή ότι ο Τράμπ εξετάζει ένα σχέδιο που διακινήθηκε από κορυφαίους στρατηγούς σύμφωνα με το οποίο «θα μείνει πίσω στη Συρία μια δύναμη που θα έχει διπλή αποστολή»: Να αποτρέψει την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS) μετά την εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή και να εμποδίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους από την απόκτηση του ελέγχου των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή.

Ένας ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης δήλωσε στους Times ότι ο Τραμπ ευνοεί το σχέδιο, το οποίο έχει εξεταστεί για περίπου μια εβδομάδα και θεωρεί ότι θα ήταν αρκετό για να αποφευχθεί η αντιστροφή των κερδών των ΗΠΑ εναντίον του ISIS, καθώς και να επιτραπεί στις κουρδικές δυνάμεις της περιοχής να διατηρήσουν τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου στην περιοχή.

Το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την Κυριακή τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τους Δημοκρατικούς και μερικούς από τους πιο κοντινούς Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του στο Κογκρέσο μετά την ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βορειοανατολική Συρία πριν από την τουρκική στρατιωτική εισβολή εναντίον των Κούρδων δυνάμεων στην περιοχή. Η απόσυρση χαρακτηρίστηκε προδοσία των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος έχει υπερασπιστεί την απόφασή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο Twitter, επισημαίνοντας την υπόσχεση της εκστρατείας του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τους λεγόμενους “ατελείωτους πολέμους” στη Μέση Ανατολή.

  • “Μετά τη νίκη του 100% του Χαλιφάτου του ISIS, απέσυρα σε μεγάλο βαθμό τα στρατεύματά μας από τη Συρία. Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τη δική τους γη. Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατέψουμε τη γη του εχθρού μας;», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. Η ανάρτησή του προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Αμερική και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι:

  • Ο κ. Τράμπ βρέθηκε κάτω από πικρή κριτική εκ μέρους πρώην στρατιωτικών διοικητών, των Δημοκρατικών, ακόμη και μερικών από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του για την απομάκρυνση των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, και την εκκαθάριση του δρόμου για μια τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων συμμάχων του. Η εισβολή εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και σκότωσε πολλούς Κούρδους μαχητές.

ΠΗΓΗ: NEW YORK TIMES

Αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων επιδιώκει τώρα ο Πρόεδρος Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: