Πανηγυρίζει και βάζει όρους ο Ερντογάν: Έχουν 120 ώρες να φύγουν από τη ζώνη ασφαλείας

File photo: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, STR




Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών (YPG) από την περιοχή που η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι πως αν οι

120 ώρες ολοκληρωθούν με επιτυχία θα συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν για μια ξεχωριστή διαδικασία.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις προς τους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η  Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση «κάνει ένα λάθος» στην περιοχή.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στην «ζώνη ασφαλείας» εάν θα συμπεριλάβει τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα. Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον οκταετή πόλεμο στη Συρία.

Συνάντηση με Πούτιν

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την επικράτηση της ειρήνης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα γυρίσουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, αφότου οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία που θα επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον στη Συρία θα είναι ευκολότερες εάν το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου στηρίξει τη θετική προσέγγισή του.

  • «Ο ομόλογός μου είναι ο Τραμπ. Όπως διεξάγουμε τις αναγκαίες συνομιλίες στο τηλέφωνο, θα έχουμε επίσης τετ α τετ συνομιλίες που θα γυρίσουν μια νέα σελίδα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ένα νέο ορόσημο» εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το να στηρίζει το περιβάλλον του Τραμπ τη θετική προσέγγισή του θα κάνει ευκολότερο το έργο μας» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Η προθεσμία των 120 ωρών

Ο  Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι “το χρονοδιάγραμμα των 120 ωρών ξεκίνησε. Σαφώς γίνεται λόγος για αποχώρηση της τρομοκρατικής οργάνωσης από την περιοχή. Πήραμε υπόσχεση για ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κυρίως υπό την ηγεμονία και αλληλεγγύη της Τουρκίας. Θα είμαστε συνεχώς σε επαφή, οι επαφές των αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν. Αν ολοκληρώσουμε αυτές τις 120 ώρες με επιτυχία, την Τρίτη θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν. Την αποδέχομαι ως ξεχωριστή διαδικασία. Με αυτές τις συνομιλίες θα έχουμε φέρει την ειρήνη με την πηγή ειρήνης. Μίλησα με τον Υπουργό Άμυνάς μου, μου είπαν ότι ξεκίνησε η αποχώρηση. Οι δυνάμεις μας εκεί θα συνεχίσουν να μένουν”, ανέφερε.

“Υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση για εμάς, ότι το PKK/YPG πρέπει να αποχωρήσει από παντού στην περιοχή. Δυστυχώς, η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει εκκαθαριστεί από το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ” είπε ο Ερντογάν και κατέληξε:

“Επιπλέον, η παρουσία των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος στις περιοχές όπου το ΡΚΚ έχει εκκαθαριστεί, δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την παραμονή του εκεί. Εάν οι τρομοκρατικές οργανώσεις απομακρυνθούν από το Κομπάνι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για εμάς. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, τότε όλες οι περιοχές θα τεθούν, με ειρηνικό τρόπο, στον έλεγχο της Συρίας».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους στη βόρεια Συρία την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Παραπληροφόρηση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου -Κωνσταντινούπολη,Τουρκία

Πληροφορίες από την Άγκυρα για τη συμφωνία για τη Συρία ζητά η Μόσχα εν όψει της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: